Ryba po japońsku

5 min read
ryba po japońsku

Poznaj przepis na rybę po japońsku w słodko kwaśnej zalewie, usmażoną w gęstym cieście naleśnikowym. Świąteczna potrawa smakuje fantastycznie, zachwyca gości i bardzo szybko znika ze stołu. Smakuje na ciepło i na zimno. Jest prosta i wykonasz ją w pół godziny.

Jeśli lubisz kurczaka w sosie słodko kwaśnym, to ryba po japońsku będzie doskonałym wyborem. Panierowane filety ryby przełożone są warzywami i zalane słodko kwaśnym sosem. Potrawa idealnie nadaje się na świąteczny stół, sylwestrową imprezę lub niedzielny obiad. Jest tak dobra, że niektórym osobom moja ryba po japońsku smakuje bardziej niż ryba po grecku z przepisu babci. Zachęcam do zrobienia obu potraw i zapraszam po sprawdzony przepis.

Ryba po japońsku – składniki:

Kaloryczność: 140 kcal w 100 g. Szklanka to pojemność 250 ml. Łyżka ma pojemność 15 ml.
Potrawa jest tak dobra, że śmiało możesz ją wykonać z podwójnej porcji.

  • 500 g filetów białej i twardej ryby (dorsz, sandacz, szczupak, miruna, morszczuk, mintaj)
  • 400 g cebuli
  • 150 g ogórków konserwowych
  • 120 g papryki konserwowej (może być też świeża)
  • 125 ml oleju roślinnego do smażenia ryby (pół szklanki) plus 4 łyżki oleju do obsmażenia cebuli
  • sól i pieprz do oprószenia ryby

Ciasto naleśnikowe do obtoczenia ryby

  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki wody
  • 1 jajko
  • po sporej szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu czarnego

Zalewa do warzyw

  • 250 ml wody (1 szklanka)
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek octu spirytusowego 10%
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
  • płaska łyżeczka soli
na zdjęciu ryba po japońsku w pionie
ryba po japońsku w brytwance

Sposób wykonania ryby po japońsku

Do przygotowania potrawy potrzebować będziemy przede wszystkim: 2 miski, patelnię, rózgę kuchenną lub mikser. Przygotuj też ozdobny półmisek lub naczynie żaroodporne do wyłożenia potrawy.
Zanim przystąpisz do wykonywania ryby po japońsku, przeczytaj cały opis. Dzięki temu optymalnie zgrasz czas smażenia ryby, przygotowywania zalewy oraz słodko kwaśnego sosu.

Krok 1 – przygotowuję rybę

Do potrawy potrzebujemy filetów ryby. Jeśli masz mrożoną, to trzeba ją wcześniej rozmrozić na sicie i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Filety ryby kroję w kawałki o wielkości około 5 cm. Możesz też skropić sokiem z cytryny. Oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 2 – przygotowuję panierkę naleśnikową i smażę rybę

Do miski wbijam jajko, wlewam wodę i wsypuję mąkę. Oprószam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko mieszam za pomocą rózgi kuchennej, miksera lub blendera. Otrzymuję gęste i jednolite ciasto naleśnikowe bez grudek do panierowania ryby.

na zdjęciu maczam rybę w cieście naleśnikowym
Ryba w cieście naleśnikowym

Na rozgrzanej patelni wlewam pół szklanki oleju i rozgrzewam na średnim ogniu.

Panierkę naleśnikową jeszcze raz mieszam, aby była jednolita i macam w niej kawałki ryby. Panierowaną rybę kładę na rozgrzanym tłuszczu i smażę partiami na lekko mniejszym niż średnim ogniu z obu stron na rumiano. Czas smażenia to około 2 minuty na każdą stronę. Po usmażeniu odsączam rybę na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

PS. Rybę możesz usmażyć na patelni, upiec w piekarniku lub usmażyć we frytkownicy.

Krok 3 – przygotowuję zalewę do warzyw

Do miski wlewam wodę, olej oraz ocet. Wrzucam także koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (sól, cukier i słodką paprykę). Całość dokładnie mieszam za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej i odstawiam.

Krok 4 – przygotowuję sos słodko kwaśny

Cebulę obieram z łupinek i kroję na pół, a następnie w 3 mm talarki.
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojoną cebulkę. Podsmażam na średniej mocy palnika i co chwilę mieszam przez około 10 – 15 minut, aż się lekko zarumieni.

Gdy cebulka się podsmaża, przygotowuję marynowane warzywa.
Z ogórków konserwowych odkrawam twarde końcówki. Następnie kroję wzdłuż na pół, w ćwiartki i na końcu w ósemki. Otrzymuję długie paski.
Paprykę konserwową kroję w podobnej grubości paski. Jeśli chcesz, możesz też użyć świeżej papryki, która jest również smaczna.

na zdjęciu zalewa i warzywa do ryby
Zalewa pomidorowa oraz w tle warzywa do ryby po japońsku.

Na patelnię z podsmażoną cebulkę wrzucam pokrojone ogórki oraz paprykę. Wlewam przygotowaną wcześniej zalewę do warzyw. Wszystko mieszam ze sobą i podsmażam na średnim ogniu, aż się zagotuje. Wówczas zmniejszam ognień i gotuję jeszcze przez 2 minuty.

Krok 5 – przygotowuję rybę po japońsku

Na ozdobny półmisek lub naczynie żaroodporne wykładam usmażoną rybę w panierce naleśnikowej. Na wierzch wylewam warzywa z sosem słodko kwaśnym. Jeśli masz większą ilość, to ułóż warstwami: rybę, sos z warzywami, rybę oraz resztę sosu z warzywami.

na zdjęciu porcja ryby po japońsku

Potrawa smakuje na ciepło zaraz po zrobieniu lub na zimno. Wówczas jest nawet jeszcze lepsza, bo smaki się przegryzą. Potrawę przechowuję w lodówce do 3 dni lub pasteryzuję w słoikach. Rybę po japońsku możesz podgrzewać w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 160 stopni C przez około 15 – 20 minut.

Życzę smacznego!

ryba w zalewie octowej w słoikach

Jeśli lubisz rybę w kwaśnej zalewie, to sprawdź także 2 pozostałe propozycje:

ryba w zalewie octowej do słoika

ryba w zalewie octowo pomidorowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *