Likier krówkowy- składniki na około 800 ml likieru:
* 250 g cukierków krówek
* 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
* 300 ml czystej wódki
Wykonanie:
Do garnka wlać mleko skondensowane niesłodzone, dodać krówki pokrojone na mniejsze kawałki. Wszystko razem podgrzewać, żeby krówki się rozpuściły. Należy mleko z krówkami ciągle mieszać rózgą, żeby cukierki nie przypalały się na dnie garnka. Gdy krówki juz się rozpuszczą, garnek odstawić na około 30 minut, do wystudzenia. Po tym czasie ciągle mieszając masę w garnku rózgą kuchenną stopniowo wlewać 300 ml czystej wódki. Likier dobrze wymieszać. Przelać go do butelki, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
Likier krówkowy najlepszy jest po około 3 dniach stania w lodówce.
Chyba lecę do sklepu i go zrobię. Akurat do świąt kilka dni zostało
OdpowiedzUsuńNa święta będzie idealny :)
UsuńPyszny likier. Krówkowy jeden z lepszych. :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy. Chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuń