Menu Zamknij

Śledzie w porach

Dla osób lubiących śledzie trudno sobie wyobrazić wigilię i święta Bożego Narodzenia bez tych ryb. U mnie są one obowiązkowe i przygotowuję je na kilka różnych sposobów. Większość z tych przepisów jest bardzo prosta, takie też są śledzie w porach, które robi się błyskawicznie. Śledzie w porach to rodzaj sałatki, a raczej przekąski, w skład której wchodzą śledzie, por i jabłko, czyli bardzo krótka lista składników. Do zrobienia tej przekąski użyłam solonych filetów śledziowych, ale mogą to też być filety w oleju, których nie musimy wcześniej moczyć w wodzie (chyba, że po spróbowaniu okaże się, że są mocno słone to wtedy trzeba wymoczyć). Najpopularniejszym dodatkiem do śledzi jest oczywiście cebula, ale te w porach też są rewelacyjne, trochę delikatniejsze w smaku. Śledzie w porach to świetna przekąska, idealna na wigilijny stół, urodziny, imieniny lub inne okazje. Przepisów na śledzie jest mnóstwo, każdy ma swoje ulubione i sprawdzone, ale czasami warto spróbować czegoś nowego, dlatego proponuję skorzystać z przepisu na śledzie w porach.

Śledzie w porach

Składniki na Śledzie w porach:

  • 350 g solonych filetów śledziowych w oleju
  • 150 g pora (biała część)
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
Śledzie w porach

Przygotowanie Śledzi w porach:

  1. Filety przełożyć do miseczki, zalać zimną wodą, odstawić na 2 godziny.
  2. Pora oczyścić, opłukać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Przełożyć na sitko. Sparzyć wrzątkiem. Przełożyć do miseczki.
  3. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, przełożyć do miseczki z porem. Doprawić solą, pieprzem. Dodać olej rzepakowy, wymieszać do połączenia składników.
  4. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Na dno czystego, osuszonego słoika włożyć porcję pora z jabłkiem, następnie porcję śledzi. W ten sam sposób układać kolejne warstwy do wyczerpania składników. Słoik przykryć, odstawić do lodówki na całą noc, a najlepiej na jeden dzień lub dwa, aby smaki się przegryzły.
  6. Polecam wypróbować przepis na śledzie w sosie musztardowym.
Śledzie w porach
Śledzie w porach
Opublikowany wNa imprezę, Sałatki, Śniadanie i kolacja

3 Komentarze

  1. Pingback:Śledzie w oleju z marynowanymi grzybami - Danka Pichci

  2. Pingback:Śledzie po florencku - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *