Zupa meksykańska

0 0
Zupa meksykańska

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Olej: 2 łyżki
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 4 ząbki
Zielona papryka: 1 sztuka
Marchewka: 1 sztuka
Roślinne mielone: 250g
Pomidory krojone: 1 puszka
Czerwona fasola: 1 puszka
Kukurydza: 1 puszka
Koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
Kumin: 1 łyżeczka
Oregano: 1 łyżeczka
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Cynamon: szczypta
Kakao: 1 łyżka
Sól i pieprz: do smaku
Bulion warzywny: 1 litr

Wybierz się ze mną w kulinarną podróż do kraju Azteków!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Jestem ogromnym fanem zup. Nie ważne, czy są to kremy, czy może zupy „z wkładką”, to bardzo chętnie się za nie zabieram… Tym razem zabieram Was w kulinarną podróż do Ameryki Północnej, a dokładniej do jej południowej części, czyli do Meksyku. Zupa meksykańska w moim wydaniu jest prosta w przygotowaniu i wyjątkowa w smaku…

Zupa meksykańska

Co w niej takiego wyjątkowego? Przede wszystkim jest to wegańska zupa meksykańska bez mięsa, ale za to z roślinnym zamiennikiem. Nadaje to dzisiejszej zupie tradycyjnego wyglądu i smaku, ale zjeść ją może każdy. Jednym z najistotniejszych składników, który przez wielu jest pomijany, to kakao. To dzięki niemu zupa nabiera wyjątkowego charakteru!

Czym udekorować zupę?

Ja najczęściej podaję ją z roślinną śmietaną, pokrojonym w kostkę awokado, świeżą kolendrą, papryczkami jalapeno i nachosami, ponieważ to właśnie te składniki najbardziej kojarzą mi się z Meksykiem.

Co zamiast roślinnego mięsa mielonego?

Jeśli nie masz dostępu do tego roślinnego zamiennika lub po prostu chcesz je czymś innym zastąpić, to śmiało możesz sięgnąć również po granulat sojowy lub soczewicę czerwoną. Pamiętaj jednak, że roślinne mielone nadaje wyjątkowego smaku i tekstury. U mnie był to zamiennik z firmy „HEURA”.

Lubisz taką kuchnię? Zobacz koniecznie mój przepis na krem z kukurydzy, guacamole oraz sałatkę meksykańską. Każde z tych dań, z pewnością Cię zachwyci. Bez zbędnego przedłużania, czas wkroczyć do kuchni i zabrać się za gotowanie. W końcu zupa meksykańska bez mięsa sama się nie zrobi!

 

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Olej: 2 łyżki
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 4 ząbki
Zielona papryka: 1 sztuka
Marchewka: 1 sztuka
Roślinne mielone: 250g
Pomidory krojone: 1 puszka
Czerwona fasola: 1 puszka
Kukurydza: 1 puszka
Koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
Kumin: 1 łyżeczka
Oregano: 1 łyżeczka
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Cynamon: szczypta
Kakao: 1 łyżka
Sól i pieprz: do smaku
Bulion warzywny: 1 litr

Wykonanie

1
Gotowe

W dużym garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki. Smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty.

2
Gotowe

Dodaj pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, marchewkę, roślinne mielone, pomidory krojone, fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, przyprawy, kakao oraz bulion. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.

3
Gotowe

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wegańska zupa meksykańska jest już gotowa. Przełóż ją do miseczek, udekoruj ulubionymi dodatkami i zajadaj. Smacznego!

Koktajl z dynią piżmową
previous
Koktajl z dynią piżmową
Przepis na wegańskie pierniczki świąteczne
next
Wegańskie pierniczki świąteczne
Koktajl z dynią piżmową
previous
Koktajl z dynią piżmową
Przepis na wegańskie pierniczki świąteczne
next
Wegańskie pierniczki świąteczne
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x