Pita z boczniakiem ala gyros

Składniki:

4 bułki do pity

250 g boczniaków

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

wędzona papryka

sos sojowy

100 g zieleniny, sałaty lodowej, kapusty pekińskiej itp

100 g jogurtu naturalnego

1/3 łyżki majonezu, u mnie govege

kawałek papryki

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni spryskanej olejem. Boczniaki porozrywać wzdłuż blaszek widelcem i dodać do cebuli, podsmażyć chwilę, dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, skropić sosem sojowym, posypać przyprawami. Całość podsmażyć kilka minut.

Jogurt wymieszać z pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majonezem, solą i pieprzem. Bułki do pity zrumienić na patelni grillowej, przekroić, posmarować sosem, do środka włożyć zieleninę, kawałki papryki i smażonego boczniaka. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz