Składniki:
4 bułki do pity
250 g boczniaków
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
wędzona papryka
sos sojowy
100 g zieleniny, sałaty lodowej, kapusty pekińskiej itp
100 g jogurtu naturalnego
1/3 łyżki majonezu, u mnie govege
kawałek papryki
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni spryskanej olejem. Boczniaki porozrywać wzdłuż blaszek widelcem i dodać do cebuli, podsmażyć chwilę, dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, skropić sosem sojowym, posypać przyprawami. Całość podsmażyć kilka minut.
Jogurt wymieszać z pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majonezem, solą i pieprzem. Bułki do pity zrumienić na patelni grillowej, przekroić, posmarować sosem, do środka włożyć zieleninę, kawałki papryki i smażonego boczniaka. Smacznego 🙂