Domowy kisiel z żurawiny.

Kisiel to bardzo popularny deser, można go łatwo zrobić z wielu owoców. Dzisiaj jednak proponuje Wam przepyszny kisiel z żurawiny. Kisiel o pięknym kolorze, wspaniałym smaku i zdrowy. Taki domowy kisiel to łatwy do przygotowania deser, który na pewno będzie mniej kaloryczny od innych kupnych deserów. Kisiel z żurawiny to również świetna propozycja wigilijnego lub świątecznego deseru.

Składniki:

  • 300 g świeżej żurawiny
  • szczypta mielonych goździków
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 – 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 szklanki wody plus 1/3 szklanki wody

Wykonanie:

Żurawinę zalać 3 szklankami wody i zagotować. Gotować dziesięć minut od zagotowania.

Do gotującej się żurawiny dodać goździki i jeszcze chwile pogotować.

Kiedy żurawina zmięknie i zacznie się rozpadać, garnek zdjąć z grzania i żurawinę wraz z sokiem przetrzeć przez sito.

Do tak przygotowanej żurawiny dodać miód, dobrze wymieszać i ponownie zagotować.

W 1/3 szklanki zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się płynu żurawinowego.

Całość dobrze wymieszać i pogotować następne dwie minuty.

Gęstniejący kisiel przelać do miseczek. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij