Do Świąt Bożego Narodzenia jest jeszcze trochę czasu, ale to właśnie jest ten czas, kiedy trzeba przygotować ciasto na piernik. Idealnie jest, gdy ciasto przygotujemy około 6-8 tygodni przed Świętami. Piernik leżakuje przez miesiąc w lodówce (mój Smakosz podkreśla, że całą półkę naczynie zajęło, ale warto było ;) i po tym czasie dopiero się go piecze. Przez ten czas ciasto będzie sobie spokojnie dojrzewać, a my będziemy ogarniać przedświąteczne przygotowania.
Moim zdaniem to najwspanialszy piernik. Są w nim aromatyczne korzenne przyprawy, słodki miód i ciemne kakao, czyli wszystko, co kocham. Dla urozmaicenia dodatkowo przekładam piernik dżemem albo jakąś konfiturą. Myślę, że warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. A na koniec dodam, że taki piernik to u nas nie tylko na Boże Narodzenie, ale też na Wielkanoc 😊
Piernik staropolski
Składniki:
Ciasto:
1)
1 kg mąki pszennej
2)
500 g miodu
3)
250 g masła
4)
400 g cukru
5)
4 jajka
6)
3 łyżeczki sody
7)
60 g przyprawy do pierników
8)
2 łyżeczki cynamonu
9)
pół łyżeczki soli
10)
4 łyżki kakao
Polewa czekoladowa:
1)
70 g czekolady gorzkiej
2)
30 g czekolady mlecznej
3)
90 ml śmietany 30 %
4)
3 łyżki oleju
5)
trochę mleka (opcjonalnie)
Dodatkowo:
1)
Powidła śliwkowe lub inna konfitura (u mnie
morelowa)
2)
Płatki migdałów
Sposób przygotowania:
1. W garnku umieszczamy masło, cukier i miód i
delikatnie podgrzewamy co jakiś czas mieszając aż składniki się rozpuszczą. Do
ciepłej masy dodajemy przyprawę korzenną oraz cynamon, mieszamy i odstawiamy do
ostudzenia. Gdy masa będzie ostudzona dodajemy mąkę, kakao, sodę, sól, mleko i jajka o wszystko
mieszamy.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do szklanego
naczynia, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 6-8 tygodni.
3. Około 3-5 dni przed Świętami pieczemy piernik.
Ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Każdy blat osobno
przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (blacha o wymiarach
38x25 cm). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
temperatury 175 stopni i pieczemy około 15-20 minut.
4. Upieczone blaty odstawiamy do ostudzenia.
5. Przygotowujemy polewę czekoladową: W garnuszku
umieszczamy śmietankę, czekoladę i podgrzewamy na wolnym ogniu aż czekolada się
rozpuści. Dodajemy olej i mieszamy. Gdyby polewa była zbyt gęsta lub czekolada
zwarzyła się, wtedy dodajemy trochę mleka i mieszamy.
6. Gdy blaty będą już ostudzone jeden z nich smarujemy
powidłami lub konfiturą, na nim układamy drugi blat i również smarujemy
powidłami lub konfiturą i przykrywany ostatnim blatem.
7. Ostatni blat polewamy polewą czekoladową i
posypujemy płatkami migdałów. Tak
przygotowane ciasto odstawiamy w chłodne miejsce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz