CIASTO DYNIOWO CZEKOLADOWE
Jesienne ciasto z puree z dyni oraz
polewą czekoladową, świetnie sprawdzi się na imprezę Halloween. Z tego ciasta
można przygotować również muffinki. Polecam również sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie , tort na Hallowenn, krem dyniowy do tortów , sernik dyniowy na biszkoptowym spodzie, piernik biszkoptowy z kremem dyniowym .
Składniki
Ciasto
3 jajka 300 g mąki pszennej 300 g dyni upieczonej 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru
łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia
120 ml oleju
Polewa czekoladowa Tabliczka mlecznej lub gorzkiej
czekolady
30 g masła
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciasta oprócz
kakao dokładnie zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części ¼ i ¾.
Do mniejszej części dodać kakao i
wymieszać. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wylać jasne ciasto na
to wylać ciemne i patyczkiem do szaszłyków, przez środek ciasta zrobić kresę,
wtedy ciasto ładnie się wymiesza, lub zostawić bez mieszania wówczas ciasto
będzie mieć dwie warstwy. Piec w
nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 C około 50 minut.
Upieczone ciasto pozostawić do
wystygnięcia.
Polewa czekoladowa
Czekoladę oraz masło rozpuścić w
kąpieli wodnej. Gotową polewą polać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz