Rolada marchewkowa.

Dzisiaj ciasto marchewkowe w nowej odsłonie. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe to ta rolada na pewno tez Wam posmakuje. Łatwa do zrobienia. Pyszna do kawy i na każda okazje. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g marchewki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Krem:
  • 250 g serka śmietankowego
  • 250 g śmietanki kremówki 30 %
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku

Wykonanie:

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Zrobić ciasto: do dużej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubić mikserem, na puszystą masę, dodając powoli cukier.

Do ubitych jajek dodać olej, cynamon, pastę waniliową, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać rózgą lub łyżką. Na koniec do ciasta dodać startą marchewkę i ponownie wymieszać do połączenia wszystkich składników.

Tak zrobione ciasto wylać równomiernie na blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Moja o wymiarach 30 cm x 31 cm.

Ciasto piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 170 st C, przez około 15 – 20 minut. W moim piekarniku ciasto piekło się 12 minut.

Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i jeszcze ciepłe zwinąć delikatnie w rulon, następnie ciasto rozwinąć i odstawić do wystygnięcia.

W międzyczasie zrobić krem: Wszystkie składniki na krem ubić mikserem na puszystą masę.

Kiedy ciasto ostygnie, oderwać papier, ciasto ułożyć z powrotem na formie i posmarować je równomiernie kremem na całej powierzchni. Mala porcje kremu można zachować do ozdobienia rolady z wierzchu. Następnie zwinąć ciasto w roladę. Patrz film.

Gotową roladę ozdobić kremem i włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij