Pyszne ciasto z karmelem, godne polecenia!
Składniki:
Biszkopt:
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
- 500 g śmietany 30%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Karmel:
- 1 puszka gotowej masy krówkowej
Ponadto:
- 100 gram orzechów włoskich (jako że nie miałam orzechów,t o zamieściłam zdjęcia bez nich)
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
Wykonanie:
- Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem.Do ubitych białek dodać żółtka,dalej ubijać.Wsypać mąkę,delikatnie wymieszać.Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25x 40 cm.Piec w temp.180C przez 20 minut.
- Śmietanę schłodzić ,ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
- Biszkopt przekroić na dwie części.
- Wystudzone biszkopty przełożyć śmietaną.
- Na wierzch wyłożyć gotową masę krówkową
- Udekorować orzechami
Ale urosła ta Pani młodsza córeczka 😉 Nie do poznania przez rok 🙂
No, już do 4 klasy idzie od września!
super przepis, super ciasto 🙂
Dziękuję bardzo!
Uwielbiam karmel<3.
Na pewno zrobię 🙂
wow ! spoko smacznie wygląda 🙂 rób tak dalej 🙂
witam
Własnie zabiera się do pieczenia ciasta. Mam pytanko
Czy na gore mogę dać fistaszki? pozdrawiam Jolanta