Moje dzieci dzieci uwielbiają karkówkę, a karkówka w warzywach, podana z kopytkami lub gnocchi to faworyt! Patrząc na obecne ceny to karkówka jest o wiele tańsza niż kurczak, przynajmniej u nas w Szwecji. Poza tym mięso w sosie z warzywami korzeniowymi też starczy na więcej obiadów, niż np. taka sama porcja mięsa w postaci kotletów.
Chociaż karkówka na obiad to obecnie tani obiad to dodam, że i smaczny. Domowe gotowanie jest tańsze. Sporadycznie kupuję lunch, bo wolę jednak domowe jedzenie. Pod względem ekonomicznym wiem, że zaoszczędzę ale też mam obiad na dwa dni dla czterech osób.
Karkówka w warzywach, czyli karkówka w potrawce, do którego pasują przystawki takie jak surówka, mizeria, czy buraczki. Wraz z kopytkami tworzy smaczne danie obiadowe, które bardzo polecam. Lubię przyrządzać karkówkę na obiad. Jest nieco tłuściejsza i dlatego sos nabiera przyjemnego dla podniebienia smaku. Tłuszcz przedłuża sensacje smakowe i sprawia, że szybciej i na dłużej zaspokaja głód.
Moje ulubiona karkówka to ta zwana szarpaną wieprzowiną. Mięso karkówki. świetnie się nadaje na grilla. Grillowana karkówka z całości lub szaszłyki z marynowanej karkówki to pyszne dania obiadowe o każdej porze.
Karkówka w warzywach w sosie
4-6 porcji
Składniki:
1 kg karkówki bez kości
2 łyżki mąki pszennej
1 duża cebula
3 marchewki
1 pasternak
1 liść laurowy
2 łyżki masła
½ łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
3 łyżki natki pietruszki
300 ml bulionu lub wrzątku
Mięso podzielić na w miarę cienkie kotlety. Oprószyć mąką i solą. Rozgrzać łyżkę masła na patelni. Zrumienić mięso i przełożyć do garnka o grubym dnie. Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać do mięsa wraz z liściem laurowym i białym i czarnym pieprzem. Zalać gorącą wodą i gotować wolno przez 40 minut.
Zetrzeć marchewkę i pasternak na tarce o grubych oczkach. Dodać do sosu i gotować 15 minut. Dodać natkę pietruszki i ewentualnie doprawić sos solą i pieprzem. Podać z kopytkami i innymi dodatkami według upodobania.