Mówi się często, że je się również oczami.

Pięknie podane danie to połowa sukcesu kulinarnego.

Prezencja podawanego dania wpływa na jego ocenę.

Szczególnie zależy nam na pięknym podaniu dania kiedy mamy gości lub dzieci które są niejadkami.

 

Poniżej zebrałam dla was przykłady stylizacji moich zup.

 

Jak dekorować zupy?

Ja najczęściej wybieram:

  • grzanki
  • groszek ptysiowy
  • grissini lub paluszki chlebowe
  • pestki i ziarna: słonecznik, dynia, sezam, len, czarnuszka
  • świeże listki ziół
  • kiełki
  • oliwa lub olej tłoczony na zimno lub smakowy
  • kleksy ze śmietany, jogurtu
  • kolorowe przyprawy: pieprz, papryka, curry
  • jadalne kwiaty świeże lub suszone
  • ozdobny makaron
  • plastry warzyw lub owoców będące głównym komponentem zupy
  • połówki jajka na twardo
  • chipsy

 

 

 

 

Zupa z zielonych warzyw w 15 minut Zupa z zielonych warzyw w 15 minut

 

Krem buraczkowy z pokrzywą i groszkiem ptysiowym

 

 

Barszcz czerwony z grzanką, jajkiem , śmietanką kokosową i chipsami Barszcz czerwony z grzanką, jajkiem i chipsami kokosowymi

 

 

zupa meksykanska z chipsami Zupa meksykańska z chipsami

 

Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym

 

 

Krem burakowy z czarnuszką

 

Zupa z pak-choy

 

Zupa krem z pietruszki i gruszki

 

zupa literkowa  Zupa literkowa – przepis

 

Zupa czereśniowa  Zupa czereśniowa