Pasztet warzywny.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Pyszny, mokry, sycący. Idealny na kanapki, jak i do podjadania w plasterkach.

Polecam

Co nam trzeba?
1 średnia cukinia
2 marchewki
2 cebule
4 duże ziemniaki
2 ząbki czosnku
po niepełnej płaskiej łyżeczce: sól i pieprz czarny, ostra papryka, słodka papryka, curry
5 łyżek mąki pełnoziarnistej
5 łyżek kaszy manny
2 jajka

Robimy!
Warzywa myjemy i obieramy ze skórki.
Z cukinii usuwamy pestki, obieramy skórkę
Wszystko kroimy w mniejsze kawałki.
Wrzucamy warzywa po kolei do robota kuchennego na oczka jak do placków ziemniaczanych- czyli na małe, tak aby wyszła nam papka.
Odsączamy nadmiar wody.
Dodajemy jajka, przyprawy. Mieszamy do jednolitej masy.
Na koniec dajemy mąkę i kaszę manną
Szykujemy formę- użyłam sylikonowej keksówki,  lekko natłuszczamy
Wlewamy masę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy w systemie góra/dół około 1 godziny.


Ja nastawiam na 50 minut i obserwuję czy jeszcze 10 czy też wystarczy.
Chodzi o to, aby się nie spalił na wierzchu za mocno.


Pasztet pysznie smakuje z sosem czosnkowym!

Print Friendly, PDF & Email
2Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×