Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Szybka napoleonka na biszkoptach

 W moim domu napoleonka to jedno z tych ciast, które dosyć często przygotowuje na różne przyjęcia. Dzisiejsza moja propozycja to szybka napoleonka na biszkoptach. jest to wersja łatwa, a zarazem bardzo smaczna. Ciasto francuskie zostało zastąpione biszkoptami, co skróciło czas przygotowania wypieku. Tak naprawdę mamy tylko do zrobienia krem budyniowy. Dzięki temu mamy szybciej zrobione ciasto. Doskonałe jest do kubka herbaty. Polecam !

Składniki:

750 ml mleka 3,2%

250 g gotowych biszkoptów

200 g cukru

150 g masła

120 g budyniu waniliowego

30 g mąki ziemniaczanej

30 g cukru pudru

3 żółtka

500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W 250 ml rozpuszczamy żółtka, mąkę ziemniaczaną i budynie waniliowe. Do gotującego się mleka dodajemy przygotowaną mieszankę. Gotujemy gęsty budyń. Kwadratową formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Wykładamy masę budyniową. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptów. Studzimy dwie godziny. Posypujemy cukrem pudrem.




Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj