Kanapki z hummusem i pomidorem – wyjątkowo ostatnio smakuje mi takie połączenie, dlatego postanowiłam podzielić się tu z wami tym zestawieniem, może was zainspiruję.

Lubicie kanapki? Na śniadanie jecie kanapki czy raczej może wybieracie owsianki lub zupy mleczne?

A jeśli już kanapki to klasycznie z masłem i serem / wędliną czy może jednak kombinujecie z pastami warzywnymi?

Taka pasta warzywna może stanowić świetną i mniej kaloryczną alternatywę dla masła a przy tym to dodatkowa porcja warzyw w dziennym jadłospisie.

 

PRZEPIS KANAPKI Z HUMMUSEM I POMIDOREM

Składniki:

  • 2 półbagietki z ziarnami
  • pomidory
  • rzodkiewki
  • listki bazylii

hummus:

  • 1 szkl ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • sól
  • 2 łyżki oleju o delikatnym smaku np. z pestek winogron
  • zimna woda

 

Jak zrobić kanapki z hummusem i pomidorem:

  1. Ciecierzycę odsączamy.
  2. Do blendera wkładamy ugotowaną ciecierzycę, dodajemy tahini, przyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, olej, sok wyciśnięty z cytryny i miksujemy na gładką masę.
  3. W czasie miksowania dodajemy kilka łyżek zimnej wody by uzyskać ulubioną gęstość humusu.
  4. Półbagietki kroimy na polówki, opiekamy delikatnie w piekarniku.
  5. Smarujemy hummusem i obkładamy plastrami pomidora, rzodkiewki, listkami bazylii.