Bułeczki jogurtowe

Bułeczki jogurtowe

Pyszne i puchate bułeczki jogurtowe, które przygotujecie w zaciszu własnego domu. Idealna alternatywa dla sklepowego pieczywa.



Przepis na bułeczki jogurtowe jest prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Każdy z łatwością poradzi sobie z ich przygotowaniem. Domowe bułeczki są miękkie i delikatne, a dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że są przyjemnie wilgotne. Dodatkowo bułeczki długo zachowują świeżość i są pyszne również na 3 dzień. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i zachęcam do upieczenia swoich własnych domowych bułeczek już dziś!

BUŁECZKI JOGURTOWE PRZEPIS

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Z wyżej wymienionych składników powinno wyjść około 11 bułeczek.



Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy elastyczne ciasto (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego).
  • Następnie wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy przez kilka minut.
  • Następnie z ciasta robimy długi wałek, dzielimy go na mniejsze kawałki i formujemy bułeczki.
  • Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
  • Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 15 minut.
  • Po upieczeniu bułeczki jogurtowe przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostudzenia.


bułki jogurtowe
jogurtowe bułeczki


Poniżej mamy dla was dodatkowo krótki filmik, w którym pokazujemy jak krok po kroku przygotować te pyszne jogurtowe bułeczki.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

trzy × pięć =