20 minut i kultowa pasta Alfredo gotowa. Łatwa i zdrowa, bo zamiast ciężkiego śmietanowego sosu użyliśmy kremu z kalafiora.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas zapiekania: 10 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

To podobno był widok godny najlepszego przestawienia teatralnego: do stolika podchodził sam szef kuchni, kładł przed gośćmi półmisek pełny złocistego tagliatele i „z półprzymkniętymi powiekami, zamaszyście machając złotym widelcem  jak dyrygent przed orkiestrą, z groźnie wysuniętymi ku przodowi wąsami, falującymi w górę i w dół, zamyślony, ze ściągniętymi brwiami” mieszał gorący makron z masłem i parmezanem, a następnie wyrzucał w górę ramiona, żeby przełożyć lśniące od złotego sosu wstążki na talerze biesiadników.

Tak zapamiętał to świadek całego przestawienia, którego głównym aktorem był Alfredo Di Lelio, nie żyjący już od pół wieku restaurator, ojciec chrzestny niezwykle popularnego w Stanach dania czyli pasty Alfredo. We Włoszech jest to po prostu znana od zawsze pasta al burro, czyli makaron z masłem. Zero romantyzmu:)

Pasta Alfredo brzmi lepiej, a do tego jeszcze ta historyczna otoczka. Wszystko jest kwestią marketingu:)

Dzisiaj pasta Alfredo żyje swoim życiem i niewiele ma wspólnego z prostym makaronem z miękkim parmezanem i masłem. Amerykanie przekształcili ją w zapiekankę z dużą ilością sosu śmietanowo-serowego, coś w rodzaju mac&cheese. Danie pyszne, ale mocno kaloryczne. 

Ostatnio modny zrobił się zdrowy Alfred, bez niepotrzebnych kalorii. I takie jest też nasze danie, w której śmietanę wymieszaną z serem zastapił kalafiorow krem. Danie jest super łatwe do przygotowania i można je zrobić w 20-25 minut.

Przepis pochodzi z bloga Pinchofyum.com

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu penne (pióra)
  • 1/2 główki kalafiora
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • Kulka mozzarelli
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Zagotuj posoloną wodę, wrzuć do niej kalafiora pokrojonego na różyczki. Gotuj do miękkości, około 8-10 minut. 

Krok 2

W międzyczasie zagotuj wodę na makaron. Dobrze posól (woda powinna smakować jak woda morska), wsyp do niej penne. Gotuj 8 minut. Odcedź.

Krok 3

Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni,  posiekaj w plastry pieczarki, wrzuć na rozgrzaną patelnię, posól i smaż na dość mocnym ogniu, aż grzyby się zrumienią. Zdejm z patelni. 

Krok 4

Przełóż patelnię z powrotem na palnik, wyłóż na nią łyżkę masła i posiekane w plastry dwa ząbki czosnku. Smaż przez 2 minuty, następnie wlej na patelnię pół szklanki mleka, doprowadź do wrzenia i wyłącz palnik.

Krok 5

Do misy malaksera włóż ugotowane różyczki kalafiora, wlej mleko z czosnkiem, wsyp pół szklanki parmezanu i zmiksuj na gładki krem. Posól i popierz do smaku, dodaj gałkę muszkatołową  (składniki możesz zmiksować robotem ręcznym).

Krok 6

Nasmaruj oliwą naczynie do zapiekania. Przełóż do niego makaron, pieczarki, wlej sos i wymieszaj całość. Wyłóż na wierzch parawany na kawałki ser mozarella. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 10-15 minut, aż wierzch zapiekanki zbrązowieje.