Ślimaczki pizzowe.

Te pyszne ślimaczki pizzowe to fantastyczna propozycja przekąski lub czegoś szybkiego do zjedzenia, cos „na ząb.” Możecie je zrobić jako lunch do szkoły lub pracy, lub podać na okazyjne przyjęcie. Ślimaczki są bardzo smaczne, łatwe do zrobienia i możecie je zrobić z waszymi ulubionymi dodatkami.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 g maki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 lyzka oleju
  • Sos:
  • 1 1/2 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 średnia główka czosnku
  • 1 cebula około 150 g
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki mieszanki włoskiej
  • 1/2 łyżki oregano
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki zmielonej pieprzu czarnego
  • 50 ml octu jabłkowego
  • Dodatki u mnie:
  • szynka parmeńska
  • salami listki bazylii
  • 150 g startego sera mozzarella
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku oraz subskrypcji.

Wykonanie:

Składniki na ciasto bardzo dobrze wyrobić. Jeśli mąka jest bardzo sucha, można dodać odrobinę więcej wody.

Wyrobione ciasto uformować w kulę, ułożyć w misce, nakryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godziny.

Kiedy ciasto wyrośnie wyjąć je na stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Mój miał tak mniej – więcej 30 cm x 45 cm.

Rozwałkowane ciasto posmarować ulubionym sosem pomidorowym, ja używam sosu, który zawsze o tej porze roku robię do słoików na zimę. Powyżej podaje listę składników na ten sos, a poniżej link to video przepisu.

Przepis na sos do pizzy na zime.

Na sosie ułożyć ulubione dodatki i całość posypać startym serem mozzarella.

Ciasto następnie zwinąć w roladę, zwijanie zacząć od dłuższego końca. Skleić dobrze brzeg aby się nie rozchodził podczas pieczenia. Następnie roladę podzielić na równe plastry, grubość według upodobania. Moje plastry są o grubości 2.5 cm.

Plastry ułożyć na tacy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku w 200 st. C, funkcja piekarnika góra – dół, przez około 20 -25 minut.

Ślimaczki podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij