cukinia zapiekana z mięsem mielonym

Cukinia zapiekana z mięsem mielonym

Zapiekana cukinia wjechała na obiad. Cukinia zapiekana mięsem mielonym z wołowiny z dodatkiem pieczarek i aromatem ziół prowansalskich.

zapiekana cukinia z mięsem mielonym

Cukinia była w promocji! Zatem spodziewaj się tu niebawem kilku nowych potraw z cukinią ;) Nabyłam cukinie średniej wielkości, taką w sam raz do faszerowania i zapiekania. W sumie każda cukinia się do tego nada, ale taka średniej wielkości będzie też ładnie wyglądać na talerzu i da się coś zapakować. Do małej cukinii niekoniecznie.

Zatem jak już nabyłam ową cukinie średniej wielkości i postanowiłam zrobić cukinię faszerowaną to trzeba było zdecydować czym ją nafaszerować.

Robiłam już cukinię faszerowaną kaszą jaglaną i groszkiem. Robiłam też bakłażana faszerowanego kaszą: gryczaną z pieczarkami i jaglaną z pomidorami. Przyszła pora na cukinię faszerowaną mięsem mielonym. A skoro mięso mielone to i ser żółty mi tu bardzo podpasował. Cukinia, mięso mielone i ser żółty?

Wyszła cukinia zapiekana z mięsem mielonym z chrupiącą serową skorupką.

cukinia faszerowana mięsem

W towarzystwie mięsa w farszu do cukinii wystąpiły też pieczarki, cebula, czosnek i przecier pomidorowy. Zamiast przecieru możesz dać świeże pomidory, skoro w sumie mamy teraz na nie sezon.

Ja zrobiłam cukinię zapiekaną mięsem wołowym, jeśli jednak wolisz wieprzowe lub drobiowe, to też jak najbardziej się sprawdzi.

Wskazówka: do farszu możesz dodać dodatkowy ser żółty (najlepiej starty), wówczas farsz po upieczeniu będzie miał bardziej zwartą strukturę. U mnie się rozpadał ;)

zapiekana cukinia z mięsem i serem

A jeśli szukasz innych pomysłów na potrawy z cukinią to polecam:

Szukasz więcej przepisów na bezglutenowe dania to pobierz ebook z moimi ulubionymi bezglutenowymi przepisami:

bezglutenowe potrawy ebook

 

Smacznego! Daj znać jak smakowało!

 

Cukinia zapiekana z mięsem mielonym
Author: Agata Kurczak Chmielewska
2 porcje
Ingredients
  • 2 x 300g średnia cukinia
  • 200g mięso mielone wołowe (lub inne ulubione)
  • 200g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki tartego żółtego sera lub 4 plasterki
  • ewentualnie: 3-4 łyżki startego żółtego sera do farszu (ja nie dodałam)
  • olej kokosowy (lub inny tłuszcz) do smażenia
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Instructions
  1. Cukinie umyj i osusz. Przekrój wzdłuż na dwie mniej więcej równe części i wydrąż miąższ zostawiając ok. 0,5 cm ścianki. Miąższ pokrój w kostkę.
  2. Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Pieczarki obierz i pokrój w półplasterki.
  4. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij na tłuszczu i dodaj mięso mielone. Mięso rozdziel łopatką na mniejsze kawałki. Smaż na małym ogniu, a gdy mięso będzie prawie ścięte dodaj pieczarki oraz cukinię.
  5. Smażyć pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie, a woda odparuje.
  6. Zdejmij z ognia, dodaj czosnek, przecier pomidorowy oraz przyprawy do smaku.
  7. Możesz dodać też z 2-3 łyżki sera żółtego, aby po upieczeniu farsz był bardziej zwarty.
  8. Farsz przełóż do wydrążonych połówek cukinii. Na wierzch rozłóż ser żółty i piec w 190 st. C (grzanie góra-dół ) przez ok. 30 min – ser ma być u góry chrupiący a cukinia miękka.
  9. Podawaj ciepłe.

 

 

English version

Baked Zucchini with Minced Meat

Baked zucchini with minced meat

2 servings

  • 2 x 300g medium zucchini
  • 200g ground beef (or other)
  • 200g mushrooms
  • 1 small onion
  • 2 cloves of garlic
  • 2 tbsp tomato puree
  • 4 tbsp grated hard cheese or 4 slices
  • optional: 3-4 tbsp grated hard cheese for stuffing (I did not add)
  • coconut oil (or other fat) for frying
  • salt, pepper, herbes de Provence to taste

Wash and dry the zucchini. Cut lengthwise into two roughly equal parts and hollow out the flesh, leaving about 0.5 cm of wall. Cut the flesh into cubes.
Peel the garlic and chop it into small cubes.
Peel the mushrooms and cut them into half slices.
Peel the onion and chop it into small cubes. Fry in fat and add minced meat. Separate the meat with a spatula into smaller pieces. Fry on low heat, and when the meat is almost cooked through, add mushrooms and zucchini.
Fry covered until the vegetables are tender and the water has evaporated.
Remove from the heat, add garlic, tomato puree, and spices to taste.
You can also add about 2-3 tablespoons of hard cheese to make the stuffing more compact after baking.
Put the stuffing into the hollowed-out zucchini halves. Spread cheese on top and bake at 190 degrees C (heating up and down ) for about 30 minutes – the cheese should be crispy on top and the zucchini soft.
Serve warm.

 

Podziel się
Facebook
Pinterest
Powiadom znajomego

Dodaj komentarz