Już nie mogę doczekać się Świąt! A Wy?
Wybaczcie za aparat, co się odbił w zupie na 2 zdjęciu ;p
Składniki
- Buraki 2kg
- Bulion warzywny 1,5l
- Czosnek 1 ząbek
- Liść laurowy
- Pieprz czarny ziarnisty 4 ziarna
- Ziele angielskie 2 ziarna
- Ocet 2 łyżeczki
- Sól do smaku
- Cukier
- Suszony grzyby opcjonalnie
- Majeranek opcjonalnie
Wykonanie:
- Buraki obrać, pokroić na kawałki, wrzucić do garnka i zalać bulionem. Dodać drobno posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować niecałą godzinę.
- Następnie doprawić do smaku solą, cukrem i octem. Gotować jeszcze przez ok. 10 minut. Ostudzony barszcz wstawić na noc do lodówki.
- Przed Wigilią barszcz należy odcedzić i podgrzać, ale nie zagotować, by nie stracił koloru!
chcialabym spedzic swieta w polsce z rodzina poskie sieta sa najlepsze
Tradycyjny <3
o ja… ale ma intensywny kolor! Mega :) Jego smak zapewne pełen aromatów, mmm :)
Ja też się nie mogę doczekać świąt!
I nawet całego tego gotowania! Wciąż szukam nowych rzeczy do zrobienia już teraz, choć średnio mam czas ;)
ale ładnie podane!
ładny kolor:) lubię barszczyk:)
Uwielbiam :) A i tak najlepszy jest zawsze na święta:)