Tartaletki z rabarbarem

Tartaletki z rabarbarem
9.7/10 - (4 votes)

Jeżeli lubicie rabarbar to nie muszę was przekonywać, bo połączenia kruchego ciasta i rabarbaru nie trzeba rekomendować.

Myślę też, że ich piekny wygląd może zachęcić do zaprzyjeźnienia się z rabarbarem rabarbarowych sceptyków.

Przygotowani nie jest trudne, ale warto mieć foremki z wyjmowanym dnem. Nada się też duża forma do tarty, trzeba tylko wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.

 

  • 230 g maki pszennej
  • 30 g maki migdałowej lub mielonych migdałów
  • 90 g drobnego cukru
  • 110 g masła
  • 1 jajko ( ok. 50 g )
  • szczypta soli

dodatkowo :

  • rabarbar
  • mąka ziemniaczana
  • drobny cukier

tartaletki z rabarbarem, tarta z rabarbarem

Mąkę wymieszać z maka migdałową i cukrem oraz solą. Dodać posiekane zimne masło i jajko. Zagnieść możliwie jak najszybciej ciasto.

Można do tego użyć malaksera.

Ciasto uformować w kulę, szczelnie zakryć lub owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Formy do tartaletek 8 sztuk ( a jak cienko będziecie wałkować ciasto to może i więcej ), lekko posmarować tłuszczem. Idealnie nadaje się do tego spryskiwacz z olejem.

Rabarbar pokroić w paski. Jeżeli używacie prostokątnych form paski powinny być nieco krótsze niź ich szerokość, tak żeby zostało miejsce na ciasto.

W przypadku form okrągłch lepiej sprawdzą się mniejsze kawałki, łatwiej będzie nimi wypełnić środek.

Przygotowany rabarbar posypać 2 – 3 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić . Jeżeli puszczą sok, odsączyć jgo i kawałki rabarbaru posypać jedną lub dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej.

Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyc nim przygotowane wcześniej foremki.

Wyłożone ciastem foremki schłodzic przez godzinę w lodówce.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Schłodzone foremki z ciastem wyłożyć rabarbarem.

Jak najszybciej, tak żeby nie ocieplić ciasta wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 25 – 30 minut, do czasu aż brzegi się lekko zrumienią.

Z foremk wyjmować po schłodzeniu.

tartaletki z rabarbarem, tarta z rabarbarem

Smacznego!

 

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



12 thoughts on “Tartaletki z rabarbarem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here