falafele:
1 puszka ciecierzycy
1 puszka białej fasoli
1/2 awokado
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki garam masali
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
do panierowania:
sezam lub mąka
dodatkowo:
bułki do hamburgerów
sałata lodowa
pomidor
ketchup
sos czosnkowy Devley
prażona cebulka
kapelusze pieczarek
ser żółty
sól, pieprz
Wszystkie składniki falafeli zmiksować blenderem, dodać jajko i bułkę tartą, wymieszać. Porcje masy obtaczać w mące lub sezamie i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Z kapeluszy pieczarek ściąć ranty na płasko i ugrilować na patelni, posypać solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce, posypać pieczarki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut.
Bułki do hamburgerów odgrzać w piekarniku, posmarować sosem czosnkowym, ułożyć po kawałku sałaty i plasterku pomidora, na to falafele, ketchup, prażona cebulka, pieczarki. Przykryć drugą połową bułki. Smacznego 🙂
Może być dobre..
PolubieniePolubione przez 1 osoba