Kopytka ziemniaczano-dyniowe z sosem

Składniki:

kopytka:

1 kg ziemniaków

1/2 dyni piżmowej

1 jajko

1,5 szklanki maki

sól, pieprz

sos:

1/2 kg szynki wieprzowej

1/2 kg fasolki szparagowej

2 cebule

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

zioła prowansalskie

kilka gałązek tymianku

1/2 łyżki maki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować, a obraną i pokrojoną na kawałki dynię ugotować na parze lub upiec. Wystudzić, a następnie przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posypać sola i pieprzem, dodać 1 szklanką maki i zagnieść. Resztą mąki podsypać ciasto ziemniaczane, podzielić na 3-4 porcje, uformować długie ruloniki i i pokroić na ukośne 2-centymetrowe kluski. Wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować minutę od wypłynięcia.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Mięso pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Obsmażyć. Zalać wodą, posypać słodka i ostrą papryką i ziołami, i dusić do miękkości mięsa. Z fasolki usunąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki, dodać mięsa, gotować jeszcze 10 minut. Posolić i dodać listki tymianku. Podawać z kopytkami. Smacznego 🙂

Kopytka ziemniaczano-dyniowe z sosem

9 uwag do wpisu “Kopytka ziemniaczano-dyniowe z sosem

Dodaj komentarz