Składniki:
kopytka:
1 kg ziemniaków
1/2 dyni piżmowej
1 jajko
1,5 szklanki maki
sól, pieprz
sos:
1/2 kg szynki wieprzowej
1/2 kg fasolki szparagowej
2 cebule
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
zioła prowansalskie
kilka gałązek tymianku
1/2 łyżki maki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, a obraną i pokrojoną na kawałki dynię ugotować na parze lub upiec. Wystudzić, a następnie przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posypać sola i pieprzem, dodać 1 szklanką maki i zagnieść. Resztą mąki podsypać ciasto ziemniaczane, podzielić na 3-4 porcje, uformować długie ruloniki i i pokroić na ukośne 2-centymetrowe kluski. Wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować minutę od wypłynięcia.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Mięso pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Obsmażyć. Zalać wodą, posypać słodka i ostrą papryką i ziołami, i dusić do miękkości mięsa. Z fasolki usunąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki, dodać mięsa, gotować jeszcze 10 minut. Posolić i dodać listki tymianku. Podawać z kopytkami. Smacznego 🙂
Lubię kopytka, zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem, to było ulubione danie – najbardziej lubiłam odsmażane 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Świeże z bułeczką smażoną na maśle, a następnego dnia odsmażane, tak, to tez mój smak dzieciństwa 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
wpadam na kopytka!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie
Nigdy nie jadłam takich. Czuję że będą mi smakowac
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Dynia piękny daje kolor. Podzielam zdanie, że odsmażane najlepsze. 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie