Solidne, sycące, ciężkie od czereśni, osadzonych w grubym biszkopcie ciasto, prostsze do zrobienia niż naleśniki. Znakomity dodatek do śniadania, sprawdzi się jako deser, albo letni podwieczorek.
Przygotowanie: 5 minut
Pieczenie: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4 duże
To nie jest ciasto w stylu clafoutis, czy dutch baby, cienkie, lekkie, naleśnikowe, krótka chwila przyjemności, ulotna przekąska, to jest ciasto ciężkie od owoców zatopionych w solidnym, aromatycznym biszkopcie, sycące, które na długo zostawia wspomnienie słodkich owoców. To one odgrywają tu główną rolę i robią całą robotę – słodkie czereśnie, które nawet po upieczeniu nadal są jędrne. Słodycz owoców sprawia, że ciasto zawiera minimalną ilość cukru. My daliśmy 2 łyżki.
Znikające składniki
Do zarobienia ciasta zachęcił nas przepis w „Polityce”, zamieszczony przez panią Adamczewską w jej cotygodniowej kulinarnej rubryce. Trochę go zmodyfikowaliśmy, bo w wersji oryginalnej występuje śmietana, którą zastąpiliśmy maślanką. W składnikach brakowało też niektórych ingrediencji (jajek) oraz miar (proszek do pieczenia). Nie piszemy tego po to, żeby wytykać błędy, bo samiśmy pełni winy w tym zakresie. Niedawno jeden z czytelników zwrócił nam uwagę, że w przepisie na sałatkę z arbuzem i serem feta brakuje składników dressingu… Cóż jeśli redakcji „Polityki” zdarzają się takie gafy to czujemy się odrobinę lepiej z naszym niezgulstwem:)
Po tuningu powstało bardzo smakowite, sycące ciasto, które śmiało możemy Wam polecić jako pyszny dodatek do letniego śniadania, albo deser lub podwieczorek. Można je podać z lodami śmietankowym albo gęstym greckim jogurtem.
Czereśniowa przyjemność z patelni
Ciasto jest niezwykle łatwe do zrobienia, wymaga minimum pracy, a daje bardzo dużo przyjemności.
My upiekliśmy ciasto na nieprzywierającej patelni. Bardzo lubimy ten sposób, bo naczynie łatwo można włożyć i wyciągnąć z pieca trzymając za rączkę (oczywiście w rękawicy:). Poza tym dzięki nieprzywierającej powierzchni trzeba użyć minimalną ilość tłuszczu do posmarowania dna i brzegów. Użyliśmy szerokiej patelni o średnicy 30 cm. Mimo to ciasto było dość grube, na 2 cm. Jeśli macie mniejszą patelnię albo naczynie do zapiekania pamiętajcie, żeby nieco wydłużyć czas pieczenia, żeby placek ładnie się upiekł w środku.
Składniki:
- Szklanka mąki
- 2 łyżki masła plus łyżeczka do nasmarowania patelni
- 2 jajka
- 1/3 szklanki maślanki lub śmietany
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub olejku waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Szczypta soli
- 600-800 g dużych wydrylowanych czereśni lub kilogram drobniejszych
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Do miksera wsyp szklankę mąki, 2 łyżki cukru, łyżeczkę i pół proszku do pieczenia, dodaj 2 łyżki masła, szczyptę soli i gałki muszkatołowej. Zmiksuj aż masło połączy się z mąką i całość zmieni się w ciasto jak na kruszonkę. W tym momencie wlej łyżeczkę esencję lub olejek waniliowy i 1/3 szklanki maślanki lub śmietany. Miksuj całość aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Krok 2
Wysmaruj masłem patelnię, wylej na nią ciasto i rozprowadź łyżką równomiernie po dnie. Wyłóż na ciasto czereśnie delikatnie wciskając je w głąb ciasta.
Wstaw patelnię do piekarnika. Piecz około 40 minut aż ciasto zbrązowieje z wierzchu. Pod koniec możesz posypać wierzch grubym cukrem.