Ciasto czekoladowe – bezglutenowe, keto

Bezglutenowe, szybkie, wilgotne z kawałkami czekolady. Jeden kawałek ma tylko 130 kcal. Ciasto jest wilgotne dzięki zawartości skyru lub jogurtu greckiego. Mąkę migdałową można bez problemu zamienić na mąkę kokosową jeśli wolimy lub akurat taką mamy w domu. 

Składniki:

4 jajka
150g skyru lub jogurtu greckiego 
30g kakao
60g gorzkiej czekolady
70g erytrolu 
1 fiyeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka wymieszać z jogurtem lub skyrem a następnie dodać erytrol, proszek do pieczenia i mąkę. Całość wymieszać na jednolitą masę. 

Czekoladę pokroć na drobne kawałeczki. Połowę czekolady dodać do masy a resztę zachować na wierzch. 

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 cm a następnie posypać pozostałą czekoladą. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. 

Najlepiej smakuje podane ze śmietanką i truskawkami. 

Dodaj komentarz