TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Cukinia w słoikach

Cukinia w słoikach

Marynowana cukinia w przyprawie curry na zimę.

Cukinia w słoikach przepis na marynowaną cukinię na zimę w zalewie curry. Cukinia w słoikach to przepis sprawdzony od wielu lat. Marynowana cukinia w curry jest jedną z podstawowych marynat w naszej spiżarni. Przygotowuję ją bardzo podobnie jak ogórki w curry do słoików. Przepis na marynowaną cukinię z przyprawą curry nie sprawi Ci trudności. Łatwa do zrobienia cukinia w słoikach na zimę, to zarazem najlepszy przepis na przetwory z cukinii. Marynowana cukinia jest idealnym dodatkiem do burgerów i kanapek, z powodzeniem zastępuje ogórki konserwowe. Plasterki cukinii są świetną przekąską na każdą okazję. Teraz, gdy nadchodzi sezon na przetwory z cukinii, będziesz potrzebować wielu pomysłów, a przepis na cukinię w słoikach na zimę z pewnością będzie jednym z ulubionych. 

cukinia-w-sloikach
Marynowana cukinia w słoikach na zimę z powodzeniem zastępuje ogórki konserwowe, ale jest też świetnym dodatkiem do sałatek.

Cukinia w słoikach

żeby łatwiej było Ci przeliczyć składniki, podaję proporcje na 1 kg cukinii

  • 1 kg cukinii, mogą być żółte, zielone lub pół na pół,
  • 1 łyżka przyprawy curry,
  • po 4-5 ziaren pieprzu do każdego słoika, 
  • pół szklanki octu spirytusowego 10% lub 3/4 szklanki octu 6%
  • 3 szklanki wody
  • po 1 ząbku czosnku średniej wielkości do każdego słoika,
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżki soli kamiennej 

Cukinia w słoikach przepis

1. Cukinie dokładnie umyj i odetnij końcówki z obu stron. Młodych, niewielkich cukinii nie musisz obierać ani oczyszczać z nasion. Jeśli masz duże cukinie, to wytnij gniazda nasienne. 

2. Pokrój cukinie w słupki albo plastry o grubości około 8-10 mm. Ułóż cukinię ciasno w słoikach. Do każdego słoika dodaj po 1 ząbku czosnku i 4-5 ziaren pieprzu.

3. Przygotuj zalewę octową do cukinii - zagotuj  wodę z solą kamienną, cukrem i przyprawą curry. Mieszaj aż cukier się rozpuści. Dolej ocet, doprowadź na chwilę do wrzenia i gotuj 2-3 minuty.

4. Zamieszaj zalewę, aby przyprawy nie opadały na dno i wlej do słoików z cukinią. Warzywa powinny być całkowicie przykryte zalewą.  Zakręć słoiki i pasteryzuj około 10 minut. Po pasteryzacji ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. 

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na cukinię w słoikach na zimę ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

cukinia-w-sloikach

Jak przechowywać cukinię.

Cukinia, to odmiana dyni zwyczajnej, została wyhodowana w Mediolanie pod koniec XIX wieku. Jej włoska nazwa zucchina to w dosłownym tłumaczeniu mała dynia. Cukinia jest niskokaloryczna i sprzyja przemianie materii. Zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15 kcal.

Cukinie nie powinny być przechowywane w temperaturze poniżej 8°C. Nie należy również przechowywać cukinii w pobliżu pomidorów, jabłek i innych owoców przekwitających, ponieważ wydzielany przez nie etylen powoduje, że cukinie szybko dojrzewają i psują się. 

cukinia-w-sloikach
Cukinia w słoikach na zimę.

Komentarze

  1. W tym roku na pewno zrobię tak cukinie. I będę używać do hamburgerów:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zalewa ma być własną gorąca czy zimna

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych