Chlebek z pesto w 45 minut to przepis na pyszny dodatek do sałatek, ale również idealna propozycja na lekką, zdrową kolację.

Na blogu widzieliście już kilka pomysłów na chlebki ziołowe, tym razem jednak przygotujemy go z bazyliowym pesto. Właśnie ono będzie zawierało cały smak i cały aromat, który przeniesie się do naszego pieczywa.

Ten przepis jest propozycją dla osób, które nie lubią czekać, aż ciasto drożdżowe nam wyroście. Tym razem nie potrzebujemy zostawiać ciasta, aby wyrastało. Od razu ciasto smarujemy pesto i wkładamy do foremki, w której będzie wypiekany nasz chlebek z pesto.

Dlaczego warto przygotować chlebek z pesto?

Chlebek z pesto przygotowuję bardzo często na spotkania ze znajomymi, jest to świetna propozycja dodatku do sałatki. Przygotowuję do niego zazwyczaj sałatkę grecką, a na stole stawiam rwany chlebek. Każdy będzie mógł sobie urwać kawałek świeżego pieczywa. 

Przygotowanie tego chleba z ziołami jest bardzo proste i co najważniejsze, mimo że jest on przygotowywany na drożdżach to ciasto nie musi nam wyrastać. Po wyrobieniu i uformowaniu chlebków, od razu możemy go zapiekać. 

Tak przygotowany chleb z pesto długo pozostaje świeży i chrupiący. Wystarczy go na noc włożyć do torebki foliowej, aby nie wysechł. 

Na końcu wpisu pokażę Wam zamienniki składników, oraz powiem jak można urozmaicić ten chlebek.

Przepisy na pyszne pieczywo

Na blogu kulinarnym znajdziecie także inne propozycja na świeże, chrupiące pieczywo. Zawsze staram się przygotowywać i pokazywać, jak w łatwy sposób przygotować w domu chleb. Może zainteresuje Cię chleb foremkowy, albo chrupiące bułeczki?

Dlaczego warto przygotować chlebek z pesto?

  • proste składniki
  • nie wymaga wyrastania
  • aromatyczne pesto
  • idealny dodatek do sałatek

Składniki na chlebek

  • 600g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy

Składniki na pesto

  • 2 garści bazylii
  • 50ml oliwy
  • 30g parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g orzeszków piniowych

Jak przygotować pesto?

Czosnek obieramy z łupinek i wkładamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki. Ważne aby dodawać tylko same listki bazylii bez łodyżek. Doprawiamy solą, pieprzem. Całość blendujemy i odstawiamy na chwilę na bok.

Chlebek z pesto przepis

Jeśli korzystacie ze świeżych drożdży to musimy zacząć od przygotowania rozczynu. Do kubeczka dajemy drożdże, 4 łyżki mąki i dodajemy 100 ml ciepłej wody. Możecie, ale niekoniecznie dodać 1/2 łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Po 10 minut rozczyn mieszamy z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrabiamy ciasto. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, smarujemy przygotowanym chwilę wcześniej pesto z bazylii i zwijamy. Przekładamy do foremek i przy pomocy noża nacinamy od góry.

Foremki wraz z ciastem wkładamy od razu do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 30 minut. Jeśli lubicie chlebek mocniej przypieczony od góry to po upieczeniu włączamy funkcję przypiekania. Chlebek pieczemy w opcji piekarnika – góra- dół.

Muszę Wam powiedzieć, że smakuje on najlepiej jeszcze na ciepło. Bardzo często podaję go do sałatki greckiej, z którą idealnie się komponuje.

Chlebek z pesto w 45 minut
Chlebek z pesto

Smacznego!