Ciasto kokosowe z borówkami / bezglutenowe, keto.

To ciasto odmieniło moje życie! Ma ono sporą zawartość białka a małą ilość węglowodanów i kalorii (dodatkowo jest bezglutenowe). Wilgotne w konsystencji, odrobinę przypominające sernik (właściwie niektórym udało się go nazwać sernikiem). Można go podawać z polewą lub ją pominąć jeżeli chcemy aby ciasto dłużej postało na zewnątrz. 

Składniki:

8 jajek
90g mąki kokosowej (może też być mąka kokosowa wymieszana z migdałową)
80g erytrolu
200g jogurtu greckiego
100g skyru (można zastąpić jogurtem greckim)
kilka kropel stewii o smaku waniliowym (można pominąć lub dodać aromat waniliowy)
Skórka otarta z połowy pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g borówek (mogą być wcześniej mrożone ale przed dodaniem należy je rozmrozić)

Polewa: 3 łyżki serka typu Philadelphia połączonego z 3 łyżkami erytrolu rozdrobnionego. 

Wykonanie:

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Jajka wymieszać z jogurtem i skyrem na jednolitą masę a następnie dodać pozostałe składniki (bez borówek).

Masę wylać do formy a na wierzch wyłożyć jagody.
Całość piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.  
Ostudzone ciasto posmarować polewą.

Dodaj komentarz