Wykwintny pstrąg z cytryną, pesto z bazylii, szpinaku, mięty i migdałów
Smacznego
czytaj przepis
Nie mam żadnych wątpliwości co do tego, że ta propozycja zachwyci nie tylko Was, ale i Waszych gości. Jeżeli lubicie podejmować kogoś, kogo z przyjemnością poczęstujecie swoim daniem, to warto przygotować właśnie takiego, pachnącego ziołami pstrąga. Proste, lecz pyszne danie, które odpowiednio podane sprawi, że obiad urośnie do rangi wykwintnego! Potrawa cieszy nie tylko oczy, ale także i podniebienie! Pełnia wiosny na talerzu!
Pstrągi układamy na folii aluminiowej lub w podłużnym naczyniu żaroodpornym. Kilkoma plastrami cytryny obkładamy pstrągi, przykrywamy folią i tak przygotowane ryby umieszczamy w lodówce na 1h.
Przygotowujemy pesto. W blenderze umieszczamy świeży szpinak, bazylię, miętę, migdały. Dodajemy olej, szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny. Całość rozdrabniamy na najwyższych obrotach.
Wyjmujemy ryby z lodówki, zdejmujemy z nich plastry cytryny, zaś w ich miejsce wykładamy ziołowe pesto.
Ryby pieczemy (bez przykrywania) w piekarniku rozgrzanym do 190C aż do zrumienienia się skóry.
Ryby podajemy ze świeżą sałatą, skropione cytryną i kilkoma kawałkami świeżego masła na wierzchu.
Danie jest niezwykle aromatyczne i delikatne w smaku. Zachwyca połączenie bazylii i mięty z lekko gorzkimi migdałami. Polecam na rodzinny letni obiad!
Smacznego!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawneRenata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia.
To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Stek z tuńczyka i sałatka z rukolą, kaszą kuskus, awokado, orzechami i sokiem z granatu
Miałam kiedyś okazję próbować podobnych smaków – rybka + pesto. Nawet pomagałam w ich przygotowaniu.
Wiadomo, pesto jest obłędne! A dobrze podana i przyrządzona ryba jest na wagę złota.
Tutaj nic bym nie zmieniła, tylko wzięła się czym prędzej do degustacji 😀
Pozdrawiam serdecznie!
Ryby uwielbiam pod każdą postacią, a Twój pstrąg w cytrynie i bazylii z dodatkiem innych ziół na pewno smakuje wybornie 🙂
Powiem szczerze, że byłam zachwycona tym smakiem 🙂
Polecam!
Miałam kiedyś okazję próbować podobnych smaków – rybka + pesto. Nawet pomagałam w ich przygotowaniu.
Wiadomo, pesto jest obłędne! A dobrze podana i przyrządzona ryba jest na wagę złota.
Tutaj nic bym nie zmieniła, tylko wzięła się czym prędzej do degustacji 😀
Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję! 🙂
Zapewniam, że jest smaczna 🙂
Uściski!
Na rybkę zawsze mam ochotę. Pstrągi również przyrządzam w całości i często z grilla. Smaczne danie!
Dziękuję!
Myślę, że ryba jest coraz bardziej doceniana 🙂
Cudo na talerzu, uwielbiam pstrąga z migdałami i z sałatką, z pesto jeszcze nie probowałam 🙂