Placuszki z lemon curd | Mienta blog
Naleśniki i placki

Placuszki z lemon curd

Niezwykle puszyste cytrynowe placuszki, do których zrobienia wykorzystałam mój ulubiony krem cytrynowy.

placuszki z lemon curd 3 - Placuszki z lemon curd

3 porcje

lemon curd:

  • jajko
  • żółtko
  • skórka starta z całej cytryny
  • sok z całej cytryny
  • 30 g cukru
  • 40 g masła

placuszki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0/5 szklanki maślanki
  • 0/5 szklanki lemon curd
  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia

placuszki z lemon curd 4 - Placuszki z lemon curd

Na początku przygotowujemy krem cytrynowy (można to zrobić dzień wcześniej).

Do metalowej miski, którą możemy umieścić na garnku, wbijamy jajko, żółtko i dokładnie ucieramy z cukrem.

W garnku zagotowujemy wodę, ustawiamy na niej miskę tak, aby ogrzewała się parą.

Dodajemy sok, skórkę z cytryny oraz pokrojone w kosteczkę masło i cały czas mieszamy trzepaczką.

Trwa to kilka minut, a gdy krem zgęstnieje, przecieramy go przez sitko i odstawiamy do wystudzenia.

Wszystkie składniki na placuszki łączymy ze sobą, aż powstanie gładka masa.

Na lekko natłuszczoną, rozgrzaną patelnie nakładamy po łyżce masy.

W momencie, gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę.

Podajemy je z resztą kremu cytrynowego.

Smacznego :)

placuszki z lemon curd 5 - Placuszki z lemon curdplacuszki z lemon curd 2 - Placuszki z lemon curd

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj