Ciasto kruche z rabarbarem i budyniową pianką

M&B
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniową pianką

W tegorocznym truskawkowo-rabarbarowym sezonie nastawiliśmy się na robienie prostych i szybkich ciast z tymi składnikami. Jednym z nich jest ciasto kruche z rabarbarem i budyniową pianką, które zachwyciło nas połączeniem kwaśnego rabarbaru i delikatnej pianki. Nasze ciasto powoli już się kończy, podobnie jak sezon na polski rabarbar, dlatego też kupujcie pęczki rabarbaru i upieczcie to proste i smaczne ciasto. 🙂

Ciasto kruche z rabarbarem i budyniową pianką – składniki

Kruche ciasto:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Budyniowa pianka:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyni waniliowych (po 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju






Przygotowanie

Rabarbar opłukać, odciąć końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z dwiema łyżkami cukru, odstawić na czas przygotowywania ciasta.

Kruche ciasto:

Na stolnicę wysypać obie mąki oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtka oraz śmietanę. Krótko zagnieść jednolite ciasto, następnie podzielić je w proporcjach 1/3 i 2/3. Oba kawałki owinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie większym kawałkiem ciasta wylepić dno formy (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać je widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec 20 minut. Blachę wyjąć, na podpieczonym cieście rozłożyć odsączone kawałki rabarbaru.

Budyniowa pianka:

Do misy robota kuchennego wlać białka, ubijać na pianę. Pod koniec partiami wsypywać cukier, ubijać do uzyskania sztywnej piany. Wsypać i delikatnie wmiksować budynie, po czym wmiksować olej.

Wykonanie

Budyniową piankę wyłożyć i równomiernie rozprowadzić na cieście z rabarbarem. Na wierzch zetrzeć mniejszy kawałek schłodzonego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 50-55 minut. Po tym czasie piekarnik lekko uchylić, ciasto pozostawić jeszcze przez 15 minut. Wyjąć, zostawić w formie do wystygnięcia.

Ciasto kruche z rabarbarem i budyniową pianką przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub pokruszonymi bezikami.






Ciasto kruche z rabarbarem i budyniową pianką

Ciasto kruche z rabarbarem i budyniową pianką

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniową pianką
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis