Arancini z botwinką i młodym czosnkiem | Mienta blog
Przekąski, Różne, Warzywa

Arancini z botwinką i młodym czosnkiem

Chrupiące z wierzchu, soczyste w środku. Arancini, czyli ryżowe kulki wypełnione sezonowym nadzieniem w postaci botwinki z młodym czosnkiem i fetą. Oryginalnie ta sycylijska przekąska nadziewana jest pomidorami i mozzarellą, ale moja wersja jest równie smaczna, polecam :)

arancini z botwinka i feta przepis na kulki ryzowe 4 - Arancini z botwinką i młodym czosnkiem

10-11 sztuk:

  • 200 g ryżu arborio
  • 20 g tartego parmezanu
  • 20 g masła
  • sól do smaku
  • jajko
  • 0/5 szklanki bułki tartej

nadzienie:

  • 100 g botwinki
  • 4-5 ząbków młodego czosnku (lub 1 zwykły)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 80 g mozzarelli lub fety
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 1 l oleju do smażenia
  • świeżo mielony pieprz do posypania

arancini z botwinka i feta przepis na kulki ryzowe 3 - Arancini z botwinką i młodym czosnkiem

Ryż przesypujemy do litra gotującej się, osolonej wody. Gotujemy na małym ogniu, około 15 minut, aż wchłonie całą wodę.

Od razu dodajemy starty parmezan i masło. Doprawiamy solą i odstawiamy do wystudzenia.

Botwinkę dokładnie myjemy i drobno siekamy (łodygi, liście oraz buraczki). Ząbki czosnku kroimy w plasterki.

Całość podsmażamy na oliwie, dodajemy sok i skórkę z cytryny i dusimy, aż zmiękną. Odstawiamy do wystudzenia.

Fetę lub mozzarellę kroimy w niewielkie kawałki (ok. 1 cm x 1 cm).

Na rękę nabieramy po łyżce wystudzonego ryżu (dobrze za każdym razem zwilżyć dłonie wodą), spłaszczamy go i na środku układamy łyżeczkę farszu oraz kosteczkę sera.

Dokładamy nieco więcej ryżu, by stworzyć szczelną kulkę. Gdy wszystkie będą już uformowane, obtaczamy je w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.

Olej nagrzewamy w garnku. Partiami smażymy arancini na złoty kolor.

Przed podaniem posypujemy pieprzem. Świetnie smakują ze świeżą surówką, mizerią lub sosem jogurtowo-koperkowym.

Smacznego :)

arancini z botwinka i feta przepis na kulki ryzowe 2 - Arancini z botwinką i młodym czosnkiemarancini z botwinka i feta przepis na kulki ryzowe 5 - Arancini z botwinką i młodym czosnkiem

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

1 komentarz

  • Skomentuj Delektujemy 15/06/2022 at 17:56

    Wow, wygląda efektownie:) Nigdy nie miałam okazji spróbować arancini. Zaproponowane przez Ciebie nadzienie z botwinką musi być pyszne:D

  • Komentuj