Chrupiące z wierzchu, soczyste w środku. Arancini, czyli ryżowe kulki wypełnione sezonowym nadzieniem w postaci botwinki z młodym czosnkiem i fetą. Oryginalnie ta sycylijska przekąska nadziewana jest pomidorami i mozzarellą, ale moja wersja jest równie smaczna, polecam :)
10-11 sztuk:
- 200 g ryżu arborio
- 20 g tartego parmezanu
- 20 g masła
- sól do smaku
- jajko
- 0/5 szklanki bułki tartej
nadzienie:
- 100 g botwinki
- 4-5 ząbków młodego czosnku (lub 1 zwykły)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 80 g mozzarelli lub fety
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
- 1 l oleju do smażenia
- świeżo mielony pieprz do posypania
Ryż przesypujemy do litra gotującej się, osolonej wody. Gotujemy na małym ogniu, około 15 minut, aż wchłonie całą wodę.
Od razu dodajemy starty parmezan i masło. Doprawiamy solą i odstawiamy do wystudzenia.
Botwinkę dokładnie myjemy i drobno siekamy (łodygi, liście oraz buraczki). Ząbki czosnku kroimy w plasterki.
Całość podsmażamy na oliwie, dodajemy sok i skórkę z cytryny i dusimy, aż zmiękną. Odstawiamy do wystudzenia.
Fetę lub mozzarellę kroimy w niewielkie kawałki (ok. 1 cm x 1 cm).
Na rękę nabieramy po łyżce wystudzonego ryżu (dobrze za każdym razem zwilżyć dłonie wodą), spłaszczamy go i na środku układamy łyżeczkę farszu oraz kosteczkę sera.
Dokładamy nieco więcej ryżu, by stworzyć szczelną kulkę. Gdy wszystkie będą już uformowane, obtaczamy je w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Olej nagrzewamy w garnku. Partiami smażymy arancini na złoty kolor.
Przed podaniem posypujemy pieprzem. Świetnie smakują ze świeżą surówką, mizerią lub sosem jogurtowo-koperkowym.
Smacznego :)
1 komentarz
Wow, wygląda efektownie:) Nigdy nie miałam okazji spróbować arancini. Zaproponowane przez Ciebie nadzienie z botwinką musi być pyszne:D