Trzeba korzystać z owoców lata 🙂
Składniki
1 kg sera na sernik
1 mała śmietana 18%
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki żelatyny
1 galaretka
2 szklanki czarnej agrestoporzeczki
30 dkg truskawek
opakowanie biszkoptów okrągłych
Sposób przygotowania
Porzeczki zalać 1/2 szklanki wody i gotować aż owoce się rozpadną. Następnie przetrzeć je przez sito i gotować jeszcze kilka minut. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać do gorącego musu porzeczkowego i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem, następnie połączyć z serem i cały czas miksując wlewać mus porzeczkowy.
Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć biszkoptami, na to wylać masę serową. Na wierzchu ułożyć truskawki. Odstawić do lodówki. Kiedy zacznie tężeć na wierzch wylać wystudzoną galaretkę. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego 🙂
Ojej rewelacyjnie wygląda, skusiłabym się z przyjemnoscią 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zapraszam 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
truskawki w moim rejonie już się powoli kończą ale z tych ostatków taki serniczek z pewnością powstanie;)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Pysznie wygląda, będę musiała spróbować. 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba