Flądra w ziołowo-czosnkowej panierce

Obrazek

Mając okazję zakupienia świeżej flądry (nadal przebywamy nad morzem) nie mogłam się oprzeć pokusie zrobienia z niej pysznego obiadu. Flądra w ziołowo-czosnkowej panierce wyszła niesamowicie aromatyczna, chrupiąca i smaczna.

Składniki:

  • 0,5kg świeżej flądry,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 4 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 6 łyżek mąki, najlepiej kukurydzianej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Filety z flądry myję i osuszam. Nacieram sokiem z cytryny i posypuję solą. Odstawiam.
  2. W jednej misce roztrzepuję jajka i śmietanę z przeciśniętymi ząbkami czosnku. W drugiej mieszam mąkę z ziołami.
  3. Na patelni rozgrzewam olej. Filety z ryby zanurzam najpierw w jajku, a następnie w mące z ziołami. Smażę na patelni z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączam na papierowych ręcznikach.

Smacznego!

facebook

Opublikowane przez Saganek

Mam na imię Dorota i uwielbiam zdrowe jedzenie. Właściwie to w ogóle uwielbiam jedzenie :) Cały czas myślę co przygotować, co zakupić, co zjeść. Co służy czemu... co na ładną cerę, co na dobre samopoczucie, co na lepszą pamięć... itd. No, ale nie samym jedzeniem człowiek żyje. Lubię aktywność fizyczną, dobre książki i muzykę oraz czas spędzony z moją rodziną <3

One thought on “Flądra w ziołowo-czosnkowej panierce

Dodaj komentarz