Mając okazję zakupienia świeżej flądry (nadal przebywamy nad morzem) nie mogłam się oprzeć pokusie zrobienia z niej pysznego obiadu. Flądra w ziołowo-czosnkowej panierce wyszła niesamowicie aromatyczna, chrupiąca i smaczna.
Składniki:
- 0,5kg świeżej flądry,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 4 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 6 łyżek mąki, najlepiej kukurydzianej,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Filety z flądry myję i osuszam. Nacieram sokiem z cytryny i posypuję solą. Odstawiam.
- W jednej misce roztrzepuję jajka i śmietanę z przeciśniętymi ząbkami czosnku. W drugiej mieszam mąkę z ziołami.
- Na patelni rozgrzewam olej. Filety z ryby zanurzam najpierw w jajku, a następnie w mące z ziołami. Smażę na patelni z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączam na papierowych ręcznikach.
Smacznego!
taką flądrę, świeżutką to bym zjadła:)