Chłodnik z jajkiem to jedna z moich ulubionych zup, które przygotowuję na wiosnę. Robię ją zawsze, jak tylko pojawi się świeża, młoda botwinka. W tym wpisie pokażę Wam, jak krok po kroku przygotować tą pyszną zupę na ciepłe dni.

Chłodnik z botwinki możecie przygotować na kilka sposobów, pokażę Wam jakie dodatki można zastosować, aby miał wyjątkowy smak. Oczywiście podstawą będzie domowy bulion drobiowy.

Dlaczego warto przygotować chłodnik z jajkiem

Chłodnik litewski, bo tak też jest nazywany chłodnik z jajkiem to zupa, która jest podawana na zimno. Prawdopodobnie pochodzi ona z Wielkiego Księstwa Litewskiego. Najlepiej zaraz po przygotowaniu jest ją schować ją do lodówki. Najważniejsza w chłodniku z jajkiem jest botwina.

Przygotowaną zupę z botwiny mieszamy z zsiadłym mlekiem, jogurtem naturalnym, maślanką, albo kefirem. Często dodaje się do niej drobno posiekany koperek oraz ogórka zielonego.

Mój chłodnik z jajkiem przepis jest z dodatkiem rzodkiewki, doda ona odrobinę ostrości zupie z botwiny.

Chłodnik przygotowuję bardzo często późną wiosną i latem, kiedy możemy dostać botwinkę i młode ziemniaki.

Chłodnik z jajkiem możecie zrobić również z gotowanych buraczków, liście botwinki nie są tutaj niezbędne, ale na pewno dodają charakteru.

Dodatki do chłodnika litewskiego

Zupę chłodnik z jajkiem możecie podać w klasycznej wersji, ugotowaną na samych buraczkach, albo botwinie. Jednak ciekawym dodatkiem do zupy będą rzodkiewka i marchewka.

Przepisy na pyszne zupy

Na blogu kulinarnym znajdziesz pyszne przepisy na zupy. Bardzo delikatny krupnik, który jest dobry na wszelkie dolegliwości żołądkowe, a w sezonie letnim koniecznie trzeba zjeść klasyczny krem z pomidorów

Chłodnik z jajkiem składniki

  • 8 skrzydełek
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 buraki
  • 400 ml maślanki
  • sól
  • 10 rzodkiewek
  • 2 ogórki zielone gruntowe
  • 3-4 młode ziemniaki
  • 3 jajka

Wybierzcie botwinkę z buraczkami. Im więcej buraczków w botwince tym lepiej.

Chłodnik z jajkiem przepis

Bardzo ważny w chłodniku z jajkiem jest wywar. Ja preferuję te bardziej delikatne wywary, dlatego przygotuję go na skrzydełkach. Do garnka z około 1,2 l wody dodaję skrzydełka, obrane marchewki, pietruszkę i korzeń selera. Od razu wkładam również ziele angielskie, liście laurowe i pieprz oraz odrobinę soli.

Bulion gotuję przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmuję mięso, warzywa i przyprawy. Burczaki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do wywaru. Gotujemy przez 15-20 minut.

Liście botwinki drobno kroimy, dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.

Garnek z bulionem wkładam do zlewu z odrobiną zimnej wody i czekam aż wywar przestygnie. Do przestygniętego wywaru dodaję maślankę. Zupa powinna się rozjaśnić. Jeśli tak się nie stanie, możecie dodać jeszcze odrobinę jogurtu naturalnego. Chłodnik z botwinki wstawiam do lodówki.

W tym czasie obieram ziemniaki i gotuję je na miękko.

I teraz najważniejsze dodatki do chłodnika litewskiego – ogórek zielony i rzodkiewka. Ogórka zielonego obieram ze skórki i ścieram na tarce na dużych oczkach. Podobnie robię z rzodkiewką. Dodaję do botwinki. Mieszam. Zupę wstawiam jeszcze na około 1 godzinę do lodówki.

Chłodnik z jajkiem podaję wraz z ugotowanymi młodymi ziemniakami. Ziemniaki podaję oddzielnie na talerzu. Na talerz z chłodnikiem dodaję również jajko i dekoruję koperkiem.

Chłodnik z jajkiem
Chłodnik z jajkiem
Chłodnik z jajkiem
Chłodnik z jajkiem

Smacznego!