Rabarbar pod kruszonką
Rabarbar pod kruszonką, czy też crumble z rabarbarem, to obowiązkowy deser podczas sezonu na rabarbar! Idealne połączenie chrupiącej kruszonki i wilgotnego rabarbaru sprawia, że ciężko się od niego oderwać! Przepis ten jest banalnie prosty w przygotowaniu, podsmażamy rabarbar na maśle, zagniatamy krótko kruszonkę i wrzucamy całość do piekarnika.
Wiecie, że crumble to po angielsku kruszonka? Danie to stało się popularne w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej, kiedy to było alternatywą dla ciast z powodu ograniczeń żywnościowych 🙂
Zobacz również więcej przepisów z rabarbarem oraz słodkości z owocami 🙂
Przepis na rabarbar pod kruszonką
Składniki
na nadzienie
- 500 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru (36 g)
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej (12 g)
- łyżka masła (12 g)
na kruszonkę
- szklanka mąki (140 g)
- pół kostki masła* (100 g)
- 6 łyżek cukru (72 g)
* o temperaturze pokojowej
Czas przygotowania:
20 minut
Czas pieczenia:
35 minut
Ilość: 4 kokilki o średnicy 8 cm lub 3 o średnicy 10 cm
Przygotowanie
- Rabarbar kroimy na centymetrowe kawałki i wkładamy do garnka.
- Następnie dodajemy cukier, skrobię ziemniaczaną oraz masło.
- Całość gotujemy na średniej mocy palnika około 5-10 minut w zależności od wielkości łodyg rabarbaru. Rabarbar powinien nieco zmięknąć, ale nie rozpadać się.
- Później mąkę, masło i cukier mieszamy razem, powinny mieć konsystencję mokrego piasku.
- Rabarbar przekładamy do kokilek (4 kokilki o średnicy 8 cm lub 3 o średnicy 10 cm) i posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut (u mnie górna połowa piekarnika, górna grzałka plus termoobieg) dopóki wierzch kruszonki się nie zarumieni.
- Podajemy na ciepło lub na zimno.
Warto wiedzieć
- Naczynie w którym pieczecie rabarbar powinno być szczelne, inaczej podczas pieczenia wyciekną soki. Jeśli pieczecie na blaszce, wyłóżcie ją folią lub papierem do pieczenia.
- Zarówno nadzienie rabarbarowe jak i kruszonkę możecie przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Ważne aby przechowywać je osobno, inaczej wilgoć z rabarbaru zmoczy kruszonkę.
- Upieczony rabarbar pod kruszonką przechowujemy w lodówce do 2-3 dni.
- Można podawać solo lub z dodatkiem lodów albo bitej śmietany.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Zrobiłam z mrożonego rabarbaru i wyszło przepyszne! Dziękuję za pyszny przepis
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
A mrożonego rabarbaru też można użyć?
Jak najbardziej! Wówczas możesz od razu go rozmrozić przez podgrzanie w garnku 🙂
Pozdrawiam
Klaudia