Tort czekoladowy z masą czekoladową przełożony masą czekoladową z polewą czekoladową to rozkosz dla wszystkich wielbicieli czekolady. Ten tort jest bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo ładnie wygląda.

Tort czekoladowy z masą czekoladową kiedy przygotować?

Tort czekoladowy bardzo często przygotowuję na rodzinne uroczystości, jest to bowiem szybka i bardzo prosta propozycja słodkiego deseru przygotowana własnoręcznie.

Urodziny dzieci, dzień matki, czy dzień babcie to tylko kilka z nielicznych dni, kiedy tort czekoladowy z masą czekoladową będzie idealną propozycją.

Przygotowanie tortu z kremem czekoladowym nie jest takie trudne, wystarczy odrobina pracy i będziemy mieli pewność, że nasze ciasto jest przygotowane tylko z naturalnych składników, bez ulepszaczy i sztucznych składników.

Dlaczego warto przygotować domowy tort czekoladowy?

Tort czekoladowy z masą czekoladową to propozycja na słodki deser, nie tylko dla dorosłych. Tort ten możemy podać z polewą czekoladową, albo przygotować jako tort czekoladowy z bitą śmietaną.

Ciekawie będzie również wyglądała ozdoba z popularnych pralinek Ferrero roche.

Jeśli jednak chcielibyście przełamać odrobinę słodki smak czekolady, to przygotujcie tort czekoladowy z wiśniami i polewą, albo podajcie go wraz z delikatnie kwaśną konfiturą z malin, albo wiśni.

Jestem wręcz przekonany, że czekoladowy tort z masą kajmakową zachwyci podniebienia wszystkich gości.

W internecie znajdziecie wiele przepisów na torty czekoladowe – google, jednak ja Wam polecam swoją sprawdzoną propozycję domowego tortu czekoladowego na puszystych biszkoptach.

Jeśli przed Wami jakaś specjalna okazja to jest to idealna propozycja na coś słodkiego. Szybko i prosto przygotujecie słodki poczęstunek.

Składniki

  • 200g masła
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżka sody
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 150g mąki

Składniki na krem

  • 2 puszki masy kajmakowej
  • 100g gorzkiej czekolady

Składniki na polewę czekoladową

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietany 30%

W tym wypadku wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Tort czekoladowy z masą czekoladową przepis:

Do rondelka dodajemy masło i mleko, podgrzewamy i czekamy aż masło się roztopi. Następnie dodajemy czekoladę. Odstawiamy na chwilę, aby przestygło.

Do miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia.

Do drugiej miski przelewamy sos czekoladowy, dodajemy jajka i cukier. Przy pomocy miksera wszystko miksujemy do połączenia się składników, ale nie za długo.

Dodajemy rum i następnie dosypujemy suche składniki. I miksujemy dosłownie chwilę.

Do tego tortu potrzebujemy 3 tortownic o średnicy 20-21 cm. Wykładamy je papierem do pieczenia i przekładamy do nich ciasto. Jeśli nie macie 3 w takich samych wymiarach to musicie piec ciasto oddzielnie.

Pieczemy ciasto w temperaturze 160 st. C przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Jeśli po wyjęciu patyczka będzie on suchy, tzn. że ciasto jest upieczone.

Blaty ciasta przekładamy kremem. Krem kładziemy również na górze ciasta. Na wierzchu ciasto polewamy polewą czekoladową.

Jak przygotować krem do tortu?

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, albo mikrofalówce. Zazwyczaj wybieram tą drugą opcję, bo szybciej. Następnie w misce mikserem mieszamy masę kajmakową i dodajemy do niej powoli czekoladę.

Jak przygotować polewę czekoladową?

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, albo mikrofalówce. Dodać do czekolady śmietanę i dokładnie wymieszać.

Tort czekoladowy z masą czekoladową
Tort czekoladowy z masą czekoladową

Smacznego!