Sałatka z winogronami morskimi


Dzisiaj zapraszam w kulinarną podróż do Japonii. Przedstawiam sałatkę z winogronami morskimi, krewetkami smażonymi na maśle, pomidorkami, sałatą oraz sosem Sanbaizu. Oryginalna, prosta i pyszna… Sałatka z winogronami morskimi to lekka sałatka i z bardzo ciekawą fakturą.

Winogrona morskie (umibudo) to wodorosty przypominające kiść winogron, znane są też pod nazwą „zielony kawior”. Te malutkie kuleczki wypełnione wodą morską podczas jedzenia pękają, dając uczucie „puchi – puchi” (japońskie określenie pękających pęcherzyków). Glony mają przyjemny, lekko słony, oceaniczny smak. Tak jak inne wodorosty,  winogrona morskie bogate są w minerały (jod, żelazo, magnez i wapń), kwas hialuronowy, błonnik oraz chlorofil. Warto też wspomnieć, że są wyjątkowo niskokaloryczne 🙂

Winogrona morskie przygotowuje się podobnie do glonów wakame, czyli przekłada do miseczki, zalewa wodą i odstawia na kilka minut. W ten sposób zwiększają swoją objętość i kuleczki się nawadniają. Minusem jest to, że trzeba je spożyć w dość krótkim czasie od nawodnienia. Jeśli polejemy je sosem to trzeba zjeść od razu, w przeciwnym razie zwiędną i stracą swoją konsystencję.

Sałatka z winogronami morskimi

Sałatka z winogronami morskimi

Składniki:

  • około 13 krewetek
  • kilka liści sałaty karbowanej
  • około 10 pomidorków koktajlowych
  • 20 g winogron morskich (umibudo)
  • 1 łyżka masła
  • sól

Sos Sanbaizu:

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki Mirinu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie:

Składniki na sos Sanbaizu wlać do miseczki i wymieszać.

Winogrona morskie przygotować według przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać masło i wrzucić krewetki (obrane z pancerzy i oczyszczone). Lekko posolić i smażyć około 2 minut (po 1 minucie z każdej strony). Wyjąć i przełożyć do miseczki. Następnie dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, porwane liście sałaty i winogrona morskie. Polać sosem i od razu spożyć.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Krewetki z czosnkiem i imbirem

Sałatka z awokado, szparagami i krewetkami

Sałatka z wodorostów wakame z ogórkiem i marchewką

Sałatka z sosem tamaryndowym

Kimchi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *