Pełnoziarniste mini-tarty

tarta pełnoziarnista ze szparagami

Składniki:

ciasto na 4 tarty o średnicy 12 cm:
220 g mąki pszennej graham Młynomag
150 g masła
1/2 łyżeczki soli

nadzienie:
1/2 pęczka szparagów
1/2 pora
1/2 czerwonej papryki
ok. 10 czarnych oliwek
5 jajek
1 mały jogurt naturalny
sól i pieprz
chili

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 4, rozwałkować i wykleić nim 4 foremki do tartaletek.

Ze szparagów odłamać końcówki, łodygi pokroić w plasterki, ok. 5-centymetrowe główki zostawić w całości. Pora pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić pora i szparagi (bez główek), posypać solą i pieprzem i zeszklić. Paprykę pokroić w kostkę, oliwki i plasterki. Jajka roztrzepać z jogurtem, wymieszać z warzywami, doprawić solą, pieprzem i chili.

Masę jajeczno-warzywną wylać na przygotowane spody, na wierzchu ułożyć główki szparagów i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) na 30 minut. Podawać ciepłe 🙂

tarta pełnoziarnista ze szparagami2

7 uwag do wpisu “Pełnoziarniste mini-tarty

    1. Ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej wychodzi niestety bardzo kruche, z samej pszennej ma trochę bardziej jednolitą konsystencję. Do ciasta można dodać śmietanę, zimną wodę lub jajko, żeby łatwiej się skleiło. Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

Dodaj komentarz