Składniki:
ciasto na 4 tarty o średnicy 12 cm:
220 g mąki pszennej graham Młynomag
150 g masła
1/2 łyżeczki soli
nadzienie:
1/2 pęczka szparagów
1/2 pora
1/2 czerwonej papryki
ok. 10 czarnych oliwek
5 jajek
1 mały jogurt naturalny
sól i pieprz
chili
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 4, rozwałkować i wykleić nim 4 foremki do tartaletek.
Ze szparagów odłamać końcówki, łodygi pokroić w plasterki, ok. 5-centymetrowe główki zostawić w całości. Pora pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić pora i szparagi (bez główek), posypać solą i pieprzem i zeszklić. Paprykę pokroić w kostkę, oliwki i plasterki. Jajka roztrzepać z jogurtem, wymieszać z warzywami, doprawić solą, pieprzem i chili.
Masę jajeczno-warzywną wylać na przygotowane spody, na wierzchu ułożyć główki szparagów i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) na 30 minut. Podawać ciepłe 🙂
Rewelacyjnie wygląda A ciekaw jestem smaku tej rozkosznej potrawy
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Smakuje wiosną 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
WOW aż tak łechce podniebienie
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Staram się jak mogę 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
I super to jest fajne
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mam pytanie,jesli wyszło cisto bardzo kruche to jaka może być przyczyna?nadmienię,że pierwszy raz robiłem tartę 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej wychodzi niestety bardzo kruche, z samej pszennej ma trochę bardziej jednolitą konsystencję. Do ciasta można dodać śmietanę, zimną wodę lub jajko, żeby łatwiej się skleiło. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie