Kruche z budyniem i malinami

Składniki:

300 g mąki (pół na pół tortowa i krupczatka)
3 jajka
3/4 kostki margaryny
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru do białek

budyń na 3/4 l mleka + 2,5 szklanki mleka + 2 łyżki cukru
około 1/2 kg malin

Przygotowanie:

Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, olej i proszek do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować i przełożyć na blaszkę o wymiarach 24×28 cm. Na cieście rozsypać zamrożone owoce.
Budyń ugotować w 2,5 szklanki mleka i wylać na owoce.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i rozłożyć ją na budyniu. Resztę ciasta zetrzeć na wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Kruche z budyniem i malinami

Danie pięknie się prezentuje na cudownej wypalanej desce od Deseczkowo 🙂 Michał to wspaniały artysta, a jego deseczki ozdobią każda kuchnię 🙂 Zajrzyjcie na jego stronę i wybierzcie coś dla siebie 🙂

8 uwag do wpisu “Kruche z budyniem i malinami

Dodaj komentarz