Dla miłośników czekolady słodkie, wilgotne i aromatyczne czekoladowe ciasteczka z kawałkami czekolady i nutką pomarańczy. W naszym domu wszyscy uważamy, że są rewelacyjne, nawet Niejadek (ten, który nie każdą czekoladę zje...)
Czekoladowe ciasteczka
Składniki:
1)
3 czekolady gorzkie
2)
130 g czekolady mlecznej
3)
30 g kakao
4)
120 g cukru
5)
1 jajko
6)
150 g mąki pszennej
7)
110 g masła
8)
2 łyżki startej skórki pomarańczowej
9)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
10)
1 łyżka ekstraktu pomarańczowego
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w garnuszku i
odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
2. Czekoladę gorzką siekamy na drobne kawałki.
3. Do miski przekładamy masło z cukrem i ubijamy na
puszystą, jasną masę. Gdy masa będzie ubita dodajemy jajko i ubijamy. Następnie
dodajemy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, rozpuszczoną czekoladę, startą skórkę
pomarańczową oraz ekstrakt pomarańczowy i wszystko mieszamy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.
4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy
łyżką kulki z czekoladowej masy w odstępach około 5-7 cm i spłaszczamy je. Tak
przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160
stopni i pieczemy około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do
wystudzenia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz