Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską w sosie pomidorowym
Kolejna wariacja gołąbkowa. Nie tak dawno temu podawałam przepis na proste gołąbki bez zawijania. Jeśli pisałam,że tamte gołąbki były proste w wykonaniu, to dzisiejsze są po prostu banalnie proste :) Dodałam do środka poszatkowaną kapustę pekińską, odrobinę marchewki, a resztę już znacie: mięso - tym razem mieszane z indyka i szynki, ugotowany ryż i podsmażona cebulka. Wszystko w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem mleka kokosowego. Zapieczone w piekarniku. Proste, smaczne i jakże inne.Składniki:
- mięso mielone: 300 g z piersi indyka + 300 g z szynki wieprzowej
- duża cebula
- 3-4 czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 marchewki
- pół kapusty pekińskiej ( około 400- 450 g)
- woreczek ugotowanego na sypko ryżu
- 2 jajka
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- szklanka bulionu (może być z kostki)
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- puszka mleka kokosowego
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską drobno posiekać, przełożyć do miski, posypać łyżeczką soli, wymieszać, odstawić.W tym czasie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek na łyżce oleju. Przestudzić. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce do warzyw. Wymieszać ostudzony ryż, cebulę z czosnkiem, mięso, marchew i kapustę. Dodać całe jajka, dosmaczyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, dokładnie wyrobić. Formować kotleciki na kształt gołąbków i przesmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Kotlety przełożyć do naczynie żaroodpornego.
Bulion zagotować z koncentratem pomidorowym oraz mleczkiem kokosowym, doprawić do smaku pieprzem oraz ziołami. Zalać kotlety.
Piec w piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz