Delikatna, puszysta i pyszna 🙂
Składniki
2 szklanki maki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
250 ml śmietany 30%
1 kg jabłek do szarlotki + cukier do smaku
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Jabłka obrać i pokroić, zasypać cukrem. Smażyć aż się lekko rozpadną. Przestudzić.
2 jajka i 1 żółtko (białko zostawić) zmiksować z cukrem na puszysta pianę. Wymieszać z przesiana mąką, proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margaryną i śmietaną.
Połowę ciasta wyłożyć do blaszki (20x35cm) i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować białkiem, przykryć jabłkami i wylać resztę ciasta. Piec 30 minut, do zezłocenia wierzchu. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Ja poproszę taki kawałeczek. Mniam …
PolubieniePolubienie
Już podaję 🙂
PolubieniePolubienie
Smakowicie wygląda, doskonała do kawki 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję i zapraszam na kawałeczek 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda pysznie. Jestem wielbicielką szarlotki. 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i polecam 🙂
PolubieniePolubienie