Szarlotka śmietanowa

Delikatna, puszysta i pyszna 🙂

Obraz 2952

Składniki

2 szklanki maki

3 jajka

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kostka margaryny

250 ml śmietany 30%

1 kg  jabłek do szarlotki + cukier do smaku

cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania

Jabłka obrać i pokroić, zasypać cukrem. Smażyć aż się lekko rozpadną. Przestudzić.

2 jajka i 1 żółtko (białko zostawić) zmiksować z cukrem na puszysta pianę. Wymieszać z przesiana mąką, proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margaryną i śmietaną.

Połowę ciasta wyłożyć do blaszki (20x35cm) i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować białkiem, przykryć jabłkami i wylać resztę ciasta. Piec 30 minut, do zezłocenia wierzchu. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

skanowanie00042

6 uwag do wpisu “Szarlotka śmietanowa

Dodaj komentarz