Szaszłyki z krewetek przystawka z grilla

Szaszłyki z krewetek przygotowuję zawsze z surowych krewetek, które uprzednio marynuję w oliwie z dodatkiem czosnku. Tak przygotowane szaszłyki wystarczy bardzo krótko piec na ruszcie, by poczuć ich pełny aromat.

Szaszłyki z krewetek przygotowuję zawsze z surowych krewetek, które uprzednio marynuję w oliwie z dodatkiem czosnku. Tak przygotowane szaszłyki wystarczy bardzo krótko piec na ruszcie, by poczuć ich pełny aromat. Szaszłyki z krewetek są fantastycznym smakołykiem na grilla. Przygotowuje się je naprawdę szybko, a samo ich grillowanie trwa parę minut. Serwować je można z wieloma dodatkami, a smakować będą zawsze i założę się, że wszystkim. Zdecydowanie lepiej smakować będą krewetki surowe, a nie te podgotowane. Dlatego warto postarać się i zdobyć te pierwsze, by móc cieszyć się pełnią smaków tych popularnych owoców morza.

Składniki

6 średnich surowych krewetek
oliwa extra vergine
czosnek
natka pietruszki
cytryna
sól

Przepis na szaszłyki z krewetek

Do miski wlej kilka łyżek oliwy, a następnie dodaj zmiażdżony czosnek (ilość według uznania), garstkę posiekanej natki pietruszki i sól do smaku. Na koniec wciśnij świeżo wyciskany sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj.

Składniki w misce powinny połączyć się w jednolitą emulsję o zrównoważonym smaku. Wyczuwalne winny być zarówno czosnek jak i cytryna, a całość winna dopełniać sól.

Krewetki umyj pod bieżącą wodą. Następnie usuń głowy krewetek i ich pancerz, a także przewód pokarmowy (poznaj <<przepis na bułkę z krewetkami koktajlowymi>> i dowiedz się szczegółowo, jak oczyścić krewetki).

Idealnie oczyszczone krewetki umieść w swojej marynacie czosnkowej z dodatkiem soku z cytryny. Najlepiej będzie, jeśli swoje szaszłyki z krewetek przygotujesz dużo wcześniej, zanim zaczniesz grillować. W międzyczasie nabiorą one smaku, a i przygotowań do grilla będzie potem mniej.

Tuż przed samym grillowaniem nabij swoje marynowane krewetki na szpikulec. Styl dowolny.

Szaszłyki z krewetek propozycja podania

Połóż krewetki na rozgrzany ruszt i grilluj 2 minuty. W tym czasie posmaruj szaszłyki z krewetek pozostałą marynatą, aby nadać im jeszcze więcej smaku.

Teraz odwróć szaszłyki i grilluj je kolejne 2 minuty. Również teraz posmaruj krewetki marynatą dla wzmocnienia smaku. W podobny sposób przyrządzić możesz także kalmary. Podawaj od razu po upieczeniu. Idealnym dodatkiem będą grillowane warzywa, np. zielone szparagi.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *