ciasto:
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki
5 jajek
krem:
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Zagotować wodę z masłem i wsypać mąkę, ucierać aż powstanie jednolite ciasto, a na ściankach garnka będzie zostawał biały osad. Zestawić z palnika na kilka minut, a następnie wbijać po jednym jajku i miksować na gładką masę. Blaszki od piekarnika (ok. 30×40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim po połowie ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-30 minut, do zezłocenia. Wystudzić.
2 szklanki mleka zagotować, proszek budyniowy rozmieszać z trzecią szklanką mleka i wlać do wrzątku. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po łyżce dodawać wystudzony budyń. Gotowy krem rozsmarować na jednym blacie ciasta i przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
ale apetyczny wypiek 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje 🙂
PolubieniePolubienie
mmmm jak u mamy 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dokładnie 😀 Jak byłam dzieckiem bardzo często karpatka gościła na naszym stole 🙂
PolubieniePolubienie
Cudownie Ci wyszła. Ja tylko raz byłam zadowolona z mojej karpatki i po prostu przestałam już ją robić 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja robiłam pierwszy raz, ale w dzieciństwie bardzo często gościła na naszym stole 🙂
PolubieniePolubienie
Kasiu!
Karpatka, to ciasto do którego się wraca z utęsknieniem:)
Pychota:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Oj tak, dokładnie 🙂
PolubieniePolubienie
Kocham karpatkę!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba