Karpatka

ciasto:

1 szklanka wody

125 g masła

1 szklanka mąki

5 jajek

krem:

2 budynie waniliowe

3 szklanki mleka

1 kostka masła

3/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Zagotować wodę z masłem i wsypać mąkę, ucierać aż powstanie jednolite ciasto, a na ściankach garnka będzie zostawał biały osad. Zestawić z palnika na kilka minut, a następnie wbijać po jednym jajku i miksować na gładką masę. Blaszki od piekarnika (ok. 30×40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim po połowie ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-30 minut, do zezłocenia. Wystudzić.

2 szklanki mleka zagotować, proszek budyniowy rozmieszać z trzecią szklanką mleka i wlać do wrzątku. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po łyżce dodawać wystudzony budyń. Gotowy krem rozsmarować na jednym blacie ciasta i przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

karpatka

Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

11 uwag do wpisu “Karpatka

Dodaj komentarz