Najbardziej znane przepisy na faszerowane jajka to jajka faszerowane pieczarkami, szynką, łososiem lub tuńczykiem. Poniżej natomiast znajdziesz przepis z oliwkami i groszkiem konserwowym.
Jak zrobić faszerowane jajka?
Faszerowane jajka z oliwkami i groszkiem konserwowym przygotujesz, przekrawając wzdłuż na pół ugotowane na twardo jajka. Następnie należy wydrążyć żółtka. Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia – w tej wersji do żółtek dodajemy posiekane drobno oliwki i zblendowany groszek. Całość mieszamy z majonezem i jogurtem (dzięki jogurtowi jajka są lżejsze, a według mnie również smaczniejsze). Nadzienie należy doprawić wedle uznania solą i pieprzem.
Przepis na jajka faszerowane oliwkami i groszkiem
składniki
- 4 jajka
- 40 g oliwek (użyłam zielonych oliwek)
- 80 g groszku konserwowego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego
- sól
- pieprz
przygotowanie
- Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia.
- Oliwki pokrój w drobną kostkę.
- Groszek konserwowy odcedź z zalewy, a następnie zblenduj na gładką masę.
- Wystudzone jajka obierz ze skorupek, przekrój wzdłuż na pół i delikatnie wyciągnij żółtka tak, aby nie uszkodzić białek.
- Żółtka zetrzyj na małych oczkach tarki. Następnie dodaj do nich pokrojone oliwki, zblendowany groszek, majonez oraz jogurt. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem – nadzienie powinno być doprawione nieco mocniej, aby komponowało się ze smakiem białek.
- Łyżką lub za pomocą szprycy napełnij białka powstałym farszem.
- Gotowe faszerowane jajka przechowuj w lodówce do 3 dni.
Sprawdź inne przepisy na przekąski – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Zjawiskowy sernik na zimno z galaretką i owocami
- Pierogi wegetariańskie – najlepsze pomysły na farsz
- Co zrobić z mascarpone? Zobacz 15 przepisów!
- 10 najlepszych fototapet 3D w 2024 roku – Sugestie i porady od projektanta wnętrz z 10-letnim doświadczeniem w Tapeko
- Deser brzoskwiniowy w pucharkach z galaretką