Babka ala murzynek

Składniki:

1 i 3/4 szklanki mąki

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

1/2 szklanki cukru

2 jajka

2 łyżki kakao

2 łyżki powideł

1 łyżeczka sody

1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

Cukier, olej i powidła podgrzać i mieszać aż cukier się rozpuści. Odstawić do wystudzenia, dodać jogurt i żółtka, zmiksować, wsypać mąkę z sodą, połączyć. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do natłuszczonej foremki na babkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepłą babkę wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

babka ala murzynek

Babki wypiekały również:

Angelika – Czekoladowa babka na oleju

Gosia – Babeczka

Dorota – Babka herbaciano -miodowa

Dorota – Babka 3 kolory

Magdalena – Prawdziwie czekoladowa babka

Iwona – Babka chałwowa

Renata – Wielkanocna babka drożdżowa

Joasia – Cukierkowa babka majonezowa

Marzena – Babka cytrynowa

Bożena – Babka z płatkami czekolady

DSC_9404
Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

15 uwag do wpisu “Babka ala murzynek

  1. Jaka piękna a jaka prosta do zrobienia, super! Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
    Ale widzialam u ciebie babke parzoną, spodobala mi się 🙂 zapożyczę przepis na swieta 🙂

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz