Makaron z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorkami
Dziś u mnie lekko, pysznie i wiosennie. Słoneczny kukurydziany makaron, do tego zieleń szpinaku, małe pomidorki i tuńczyk. Pysznie, szybko, lekko i sycąco. Polecam 🙂 P.s. Czy wiedzieliście, że makaron kukurydziany ma działanie antyoksydacyjne, zapobiega anemii i zwiększa odporność organizmu. To wszystko prawda. Dlatego warto go włączyć do swojej diety 😉
Jak przygotować makaron z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorkami? Danie jest naprawdę proste. Idealny pomysł na szybki, lekki obiad. Kto się skusi?
Składniki:
- porcja kukurydzianego makaronu spaghetti (jeśli nie macie możecie użyć inny)
- tuńczyk w kawałkach w sosie własnym (120 g po odsączeniu)
- kilka pomidorków cherry (ulubionych)
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 mała cebula lub 1 pełna łyżka suszonej cebuli (kupicie taką w sklepie Skworc)
- sól i czarny mielony pieprz do smaku
- 1,5 łyżki oleju
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jeśli używamy świeżej cebuli drobno ją kroimy i chwilę smażymy na oleju. Suszoną dodajemy razem ze szpinakiem.
Do cebuli dodajemy szpinak i odsączonego tuńczyka. Całość chwilę smażymy (mieszając) i doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli.
Dodajemy ugotowany makaron razem z 1-2 łyżkami wody z gotowania makaronu. Wszystko mieszamy i ściągamy patelnię z palnika.
Tuż przed podaniem układamy pokrojone pomidorki i opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii.
Smacznego