Babeczki z pastą jajeczną i grillowanym łososiem

Efektowna przekąska 🙂

Składniki

ciasto kruche na ok 20 babeczek:

mąka pszenna 150 g

margaryna 100 g

śmietana 12% 1 łyżka

sól 1/2 łyżeczki

 

łosoś wędzony plastry 100 g

jajka 5 szt

cebula dymka 2 szt

majonez 1 łyżka

musztarda 1 łyżeczka

sól i pieprz

sos:

musztarda 1 łyżeczka

czosnek 1 ząbek

ocet sherry 2 łyżeczki

oliwa z oliwek 3 łyżki

Sposób przygotowania

Z podanych składników przygotowujemy kruche ciasto. Wycinamy szklanką kółka i wyklejamy nimi foremki do babeczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopi przez około 20 minut aż nabiorą złotego koloru.

Jajka gotujemy na twardo i trzemy na tarce. Dodajemy posiekaną dymkę, majonez i musztardę. Mieszamy i doprawiamy do smaku.

Plastry łososia składamy na trzy i obsmażamy na patelni grillowej.

Pastę jajeczną nakładamy do babeczek. Składniki sosu mieszamy. Babeczki dekorujemy łososiem i skrapiamy sosem.

Jedna uwaga do wpisu “Babeczki z pastą jajeczną i grillowanym łososiem

Dodaj komentarz