Efektowna przekąska 🙂
Składniki
ciasto kruche na ok 20 babeczek:
mąka pszenna 150 g
margaryna 100 g
śmietana 12% 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
łosoś wędzony plastry 100 g
jajka 5 szt
cebula dymka 2 szt
majonez 1 łyżka
musztarda 1 łyżeczka
sól i pieprz
sos:
musztarda 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
ocet sherry 2 łyżeczki
oliwa z oliwek 3 łyżki
Sposób przygotowania
Z podanych składników przygotowujemy kruche ciasto. Wycinamy szklanką kółka i wyklejamy nimi foremki do babeczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopi przez około 20 minut aż nabiorą złotego koloru.
Jajka gotujemy na twardo i trzemy na tarce. Dodajemy posiekaną dymkę, majonez i musztardę. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
Plastry łososia składamy na trzy i obsmażamy na patelni grillowej.
Pastę jajeczną nakładamy do babeczek. Składniki sosu mieszamy. Babeczki dekorujemy łososiem i skrapiamy sosem.
Jedna uwaga do wpisu “Babeczki z pastą jajeczną i grillowanym łososiem”