pieczony kalafior z ciecierzycą

Pieczony kalafior z ciecierzycą i mozarellą

Pieczony kalafior jest pyszny i łatwy w przygotowaniu. Pieczony kalafior podany z ciecierzycą, mozzarellą i sezamem jest pysznym i sycącym daniem na obiad lub kolację.

Zwykle gotuję kalafior. Rzadko go piekłam, w sumie można powiedzieć, że pieczony kalafior pojawiał się w mojej kuchni i na talerzu bardzo rzadko. Ostatnio to się zmieniło i bardzo mi posmakował właśnie w takiej pieczonej wersji. I to całe pieczenie kalafiora wcale nie jest jakieś czasochłonne i skomplikowane.

Jak upiec kalafior?

Kalafior podziel na różyczki. Umyj lub tylko opłucz, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj z odrobiną oleju i ulubionymi przyprawami (np. ziołami prowansalskimi, granulowanym czosnkiem, solą, pieprzem, etc.).
Różyczki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 st.C przez ok. 20-30 minut aż różyczki będą delikatnie podpieczone – uważaj, żeby ich nie spalić ;)

Oczywiście danie to możesz zrobić w wersji z gotowanym kalafiorem, np. takim, który Ci został z poprzedniego dnia. Możesz go też przesmażyć na patelni razem z ciecierzycą.

 

pieczony kalafior na obiad

 

To danie może też ciekawie smakować z serem typu gorgonzola lub feta zamiast mozarelli, jak zawsze zachęcam do eksperymentowania i dostosowywania przepisów pod własne gusta :)

Jeśli wolisz ugotowaną ciecierzycę zamiast ciecierzycy z puszki (zwanej też cieciorką) to też nie widzę przeciwwskazań :) Ja sama czasem gotuję ogromny gar ciecierzycy, dzielę ją na mniejsze porcje i zamrażam. Potem wyciągam jak mam ochotę na danie z ciecierzycą.

Co zrobić z ciecierzycy – inne przepisy z ciecierzycą na obiad lub kolację:

Wspomnę tylko, że jest to danie wegetariańskie i bezglutenowe. Dlatego jeśli szukasz pomysłu na wegetariański lub bezglutenowy obiad (lub to i to) to masz już przepis właśnie tutaj.

 

bezglutenowe przepisy blog

 

Zapraszam zatem na Pieczony kalafior z ciecierzycą i mozzarellą – Smacznego!

 

Pieczony kalafior z ciecierzycą i mozarellą
Author: Agata Kurczak Chmielewska
2 porcje
Ingredients
  • 3 porcje
  • ½ główki kalafiora
  • do pieczenia kalafiora: 1 łyżka oleju lub oliwy, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, ⅓ łyżeczki soli, ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g, po odsączeniu ok. 240 g)
  • 1 kulka mozzarelli (ok.125 g)
  • czerwona cebula
  • 1,5 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki mielonej
Instructions
  1. Kalafior podziel na małe różyczki i wymieszaj z olejem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  2. Rozłóż różyczki kalafiora na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C. Piecz ok. 20-30 minut aż różyczki będą delikatnie podpieczone.
  3. Ciecierzycę odcedź z puszki i wymieszaj z wędzoną papryką. Wrzuć na patelnię i przesmaż do zrumienienia.
  4. Sezam upraż na suchej patelni.
  5. Cebule obierz i posiekaj w cienkie plasterki, a potem w pół-księżyce.
  6. Mozzarellę pokrój w kostkę (ok.1x1cm)
  7. W misce wymieszaj olej sezamowy, wodę i sok z cytryny. Dodaj upieczony kalafior, ciecierzycę, cebulę i mozzarellę. Wymieszaj.
  8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  9. Rozłóż na talerze i posyp sezamem.
  10. Smaczne na zimno, jak i na ciepło.

 

English version

Roasted Cauliflower with chickpea and mozzarella

 

Roasted Cauliflower with chickpea and mozzarella

3 servings

  • ½ heads of cauliflower
  • for baking cauliflower: 1 tbsp of oil or olive oil, 1 tsp of Provencal herbs, ⅓ tsp of salt, ⅓ tsp of pepper
  • 1 can of chickpeas (400 g, about 240 g after draining)
  • 125 g mozzarella cheese (soft)
  • 1 small red onion
  • 1,5 tbsp of sesame seeds
  • 1 tbsp of sesame oil
  • 1 tbsp n of lemon juice
  • 1 tbsp of water
  • salt and pepper to taste
  • ½ tsp of smoked ground paprika

Divide the cauliflower into small florets and mix with oil, herbes de Provence, salt and pepper.
Place the cauliflower florets on a baking tray lined with baking paper and put in an oven preheated to 200 degrees C. Bake for about 20-30 minutes, until the florets are gently toasted.
Drain the chickpeas from the can and mix with the smoked paprika. Put on a frying pan and fry until browned.
Roast the sesame seeds in a dry frying pan.
Peel the onions and chop them into thin slices, and then into half-moons.
Dice the mozzarella cheese (about 1x1cm)
In a bowl, combine sesame oil, water, and lemon juice.
Add baked cauliflower, chickpeas, onion and mozzarella. Mix together.
Season to taste with salt and pepper.
Spread into plates and sprinkle with sesame seeds.
They are tasty both cold and warm.

Co ugotować kalafiora? Przepisy z kalafiorem:

Quinoa z pieczonym kalafiorem i groszkiem

komosa ryżowa na obiad

Inna propozycja na pieczony kalafior. Bez ciecierzycy, ale za to z quinoą (komosą ryżową). Quinoa możesz zastąpić kaszą jaglaną lub ryżem.

Zapiekany kalafior z kokosową kruszonką

zapiekany kalafior

Eksperymentalne danie. Zapiekany kalafior z jarmużem i suszoną żurawiną. Kalafior na słodko :)

 

Zupa krem z kalafiora i topinambura

krem z kalafiora

Zamiast topinambura możesz użyć pietruszki lub ziemniaków. Bardzo gęsty krem, dzięki temu sycący, a do tego smaczny.

 

jak upiec kalafior

Podziel się
Facebook
Pinterest
Powiadom znajomego

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz